Напишете дума/думи за търсене

Домакини с подръчни средства (+рецепти)

Здравето не зависи само от гените, нито само от храната и от превенцията. Здравословният начин на живот започва у дома. Почистването, препаратите, опасностите, които ни дебнат вкъщи, са предпоставки за това. Ето и няколко съвета за това как да съхраните здравия дух и здравите тела у дома, като в същото време се погрижите за доброто на природата. Защото тя е тази, която утре ще ни снабди със здрави плодове и чист въздух.

1. Направете си препарат за почистване сами

За целта можете да потърсите повече информация за природни продукти, с които да почиствате у дома. Ние също редовно ви информираме за такива. Например пролетното измиване на прозорците можете да направите с вода, в която сте разтворили спирт, натурален течен сапун безвреден и оцет. Друг вариант е във водата да разтворите сода за хляб, царевично нишесте и етерично масло, което да добави и свеж аромат в стаите ви.

2. Погрижете се за акарите

Те са навсякъде, независимо каква хигиена поддържате – върху меката мебел, по дрехите, масите, столовете. Отделят вещество, което в дългосрочен аспект има канцерогенно действие върху организма. Освен това са огромен фактор за астма. За да си спестите поне част от тях, следвайте тези съвети: ползвайте минимално количество килими, а ако се налага, избирайте такива от естествени влакна. Покривайте меката мебел и перете покривалата на две седмици. Избягвайте плюшените играчки у дома. Проветрявайте постоянно и не разчитайте много на парочистачките – те чистят от акари, но създават идеална среда за нови. Сменяйте спалното бельо всяка седмица и го перете на висок градус.

3. Внимавайте с какво трепете хлебарките

Почти всички препарати за унищожаване на хлебарките са вредни. Доказана е връзката между съдържащи се в тях съставки и образуването на ракови клетки в човешкия организъм. По-добре се справете с други средства – не оставяйте на открито храна, чистете от трохи, изхвърляйте боклука два пъти дневно, а ако все пак съседите ви сдобият с хлебарки, пробвайте да напръскате възможнте им „входове” с оцет – скоро ще изчезнат.

4. Ароматизирайте внимателно

В почти всеки продукт за домакинството има съдържащи се аромати, а те са токсини. По-добре използвайте такива без аромати, проветрявайте често навсякъде и ако все пак имате нужда от ароматизиране на дома, се обърнете към етеричните масла. Оцетът също помага за обезмирисяване, няма нужда да пръскате с антитабако. Сложете купичка с оцет в стаята и готово.

5. Антибактериален сапун? Айде без!

Звучи като здравословно нещо, но е точно обратното. Антибактериалните сапуни съдържат синтетични вещества, които увреждат функцията на щитовидната жлеза и също така предизвикват резистентност към антибактериални препарати, когато такива са ни необходими. Затова намерете си натурален сапун и заедно с топла вода той ще отмие всичко, за което разчитахте по-рано на антибактериалния сапун.

Малки съвети:

- За да си направите сами дезинфектант, ползвайте следната проста рецепта: смесете две чаши вода с няколко лъжици натурален течен сапун и 20 капки масло от чаено дърво – ще пощадите и кожата си, и околната среда.

- Ако имате мухъл у дома, доверете се на бабините рецепти за домашно приготвени и безвредни препарати: 1-2 чаени лъжици етерично масло от лавандула или чаено дърво с две чаши вода – напълнете бутилка с пулвелизатовр и действайте!

- Смесете равни части бял оцет и сол – това е универсално средство за почистване с парцал на различни видове повърхности.

- За да полирате мебелите, смесете 1 чаша лимонов сок с 1 суп.л. зехтин и 1 суп.л вода. Нанесете с мека кърпа, изчакайте няколко минути и забършете.

- За да почистите теракота и фугите, смесете сода бикарбонат във вода и търкайте. Количествата са 3:1 в полза на содата.

- Ако съдовете ви са захабени, не ги обливайте с тонове вода и вредни препарати. Потъркайте ги с едра сол – ще светнат.

- Лимоновия сок е първи помощник на домакинята – разтваря всякакви петна, чисти дърво и сребро.

и още нещо... Спестете вода

Доказано е, че съдомиалнята пести почти 40 % вода, но ако нямате такава, може да използвате друг трик – напълнете едната част на мивката със сапунена вода, накиснете хубаво съдовете в нея и изплакнете бързо в другата част на мивката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X