Напишете дума/думи за търсене

8 нелепи грешки в кухнята

Те се случват и на най-добрите и опитни домакини. Но ако следвате някои прости правила, зеленчуците ви винаги ще са ароматни, пържолата ви ще е сочна, а кексът -пухкав.

1. Разбиване на картофеното пюре

Домашното картофено пюре е много по-вкусно от купешкото полуготово. Но ако "разбиете" картофите с електрически пасатор, ще разрушите и молекулите на скорбялата. Така пюрето ще стане лепкаво. Затова прекарайте картофите през преса или ги намачкайте с ръчния пасатор.

2. Пържене на студено месо

Ако сложим в тигана котлетите, шницелите, стековете извадени направо от хладилника, те ще загубят твърде много от своя сок и ще станат сухи. Защото студеното месо охлажда веднага мазнината в тигана и така не може да се образува хрупкавата коричка. То започва да се вари, а не да се пържи. Освен това не разрязвайте веднага месото, което сваляте от котлона или барбекюто. Оставете го 5 минути да разпредели соковете си равномерно.

3. Олио във водата за спагети

Прието е да се смята, че олиото предпазва спагетите и пастата да не се слепват при варенето. Това за жалост не се случва, защото олиото остава на повърхността на водата. Освен това, когато изсипваме водата, то омазнява спагетите или пастата, така че след това сосът не може да се "свърже" с тях. Най-добре е да разбърквате спагетите с дървена лъжица докато се варят.

4. "Изливането" на витамините

Не изхвърляйте водата, в която са врели зеленчуци, а я използвайте за супа или за сос. Тя съдържа витамини и минерали. Най-добре е да задушавате зеленчуците в много малко вода и покрити с капак. Така се запазват повечето витамини в тях.

5. Твърде много вода

Не само когато варим зеленчуците, но и когато варим яйца често използваме твърде много вода. Така харчим повече електрическа енергия, а това струва пари. Яйцата можете да варите в един пръст вода, но покрити с капак.

6. Домати и банани в хладилника

Ако ги съхранявате там ще трябва за съжаление да се откажете от техния аромат. Още по-лошо - доматите замръзват при 4 градуса, а бананите бързо се покриват с тъмни петна.

7. Твърде дълго бъркане на тестото

Известно е, че тестото за кекс трябва да бъде добре разбъркано. Но то се бърка толкова дълго само докато поеме добре брашното. Ако се прекали, тестото става жилаво, а сладкишът - твърд и ронлив.

8. "Плашене" на яйцата

Прието е да се смята, че когато "изплашим" варените яйца със студена вода, те се белят по-лесно. Това не е вярно. Така обаче можете да спрете процеса на варене и яйцата да останат рохки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X