Напишете дума/думи за търсене

Извънредно вкусна супа от целина и грах

необходими продукти:

4 небелени скилидки чесън

750 г целина на ситно

1 голям картоф на ситно

1 глава лук на ситно

2 ч.ч. пилешки бульон

2/3 ч.ч. течна сметана

3/4 ч.ч. прясно мляко

2 с.л. пера от зелен лук на ситно

250 г грах от консерва

10 г олио

кисело мляко за сервиране

начин на приготвяне:

1. Затоплете предварително фурната на 220°C, ако е с обдухване – на 200°C. Сложете чесъна върху скарата. Печете го 15 мин.

2. Смесете целината, картофа, лука, бульона и 2 ч.ч. студена вода и сложете тенджерата на средна температура. Изстискайте чесъна върху сместа, покрийте и я оставете да заври. След като това стане, намалете температурата до минимум. Оставете да къкри 45 мин.

3. Загрейте олиото на силна температура и сложете граха за 2 мин. Изцедете го върху кухненска хартия.

4. Пасирайте супата и я върнете на котлона на слаб огън. Добавете сметаната и млякото. След 5 мин овкусете със сол и черен пипер. Поръсете всяка порция със зеления лук, малко зехтин и по 1 с.л. грах и 1 с.л. кисело мляко.

Редовната консумация на грах предпазва от дълбоки бръчки, Алцхаймер, артрит, бронхит, остеопороза. Освен това има антивъзпалителни свойства благодарение на витамините С и Е. Богат е на цинк и на мастните киселини омега-3.

За още неустоими предложения, интервюта със специалисти, срещи с люими кулинарни блогъри и съвети за бързо и здравословно готвене търсете новия брой на списание "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X