Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Нона Йотова: Правя фантастично пиле по селски (+рецепти)

Актрисата и певица Нона Йотова е убедена, че всичко, което правим, трябва да е направено с любов, за да е вкусно и здравословно. Не само в кухнята, разбира се. Иначе около печката тя отново се върти водена от любов, макар че не й остава много време за това. А физическата активност и разделното хранене й помагат да поддържа формата си.

Нона, храните ли се здравословно или си позволявате понякога пържено и сладко?

Определено гледам да се храня здравословно. Привърженик съм на разделното хранене и спазвам този режим от години. Избягвам пържени храни, а към сладкото нямам афинитет. И това улеснява поддържането на фигурата ми, и стремежа ми да водя по-здравословен живот. Убедила съм се, че захарта, брашното или „белите убийци”, както още се наричат, са вредни и няма смисъл човек да ги употребява.

Подбирате ли специално продуктите, с които готвите и има ли специални магазини, от които пазарувате?

Малко съм разочарована от т.нар. биомагазини, в които всичко е по-скъпо и не е много сигурно колко е био. Все пак суперхрани като годжи бери, акай бери и сурово какао се опитвам винаги да имам вкъщи. Това са адски полезни за организма храни. Ако нямаш време през деня да готвиш и да се храниш здравословно, а трябва да имаш енергия, си правиш смес от тези храни, добавяш малко кисело мляко и си свеж цял ден. Моята сутрешна комбинация енергия правя от акай бери, мака, какао на прах, лъжица мед и понякога добавям пчелен прашец. Но иначе не си купувам зеленчуци от биомагазини. Не ми изглеждат много добре. За плодовете и зеленчуците е най-добре да се отиде на пазар, където всичко е пред теб и е прясно.

Плодови сокове пиете ли?

Държа на соковете от плодове, особено сутрин. Правя си от нар, портокали, ябълки, моркови и джинджифил. Тази комбинация е много полезна и дава енергия за целия ден. Вариантите измислям според сезона. Мога да сложа например ягоди или нещо друго, което природата предлага в този момент.

Коя българска гозба ви е любима?

Много обичам пиле по селски, но както майка ме е учила да го приготвям.

Кой ви е учил да готвите?

Не се хваля с някакви силни качества като готвач, но зная някои интересни рецепти от майка. Тя ми подсказва по някоя идея от време на време. Нямам и много време да готвя. Но понякога ме радва да сготвя нещо по-екзотично. В интернет намерих едни скариди по тайландски, които стават много вкусни, а се приготвят лесно. Правят се в дълбок тиган уок. Бих посъветвала да се купуват варени скариди, защото се готвят по-лесно. Ще ви споделя и тази рецепта.

Купувате ли кулинарни книги?

Вземам заради майка, а аз си подсказвам с написаното в интернет. Важно е само да имаш желание и време и гозбите се получават.

Правите ли свои експерименти?

Понякога ми се случва. Наскоро си измислих една рецепта със сьомга. Взех 2 парчета филе от сьомга и помолих майка да ги изпече в тавичка. А аз взех един буркан готова арабиата с домати, чесън, чушки, които добавих към рибата и стана изкусително приятно.

Мислите ли, че любовта на мъжа минава през стомаха му?

Не харесвам клишетата, но е факт, че мъжете по принцип обичат да си хапват вкусно. И винаги можеш да ги изненадаш приятно. Има мъже, които също могат да готвят. Синът ми например обича да експериментира. И той като мен чете в интернет и от време на време сготвя нещо.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X