Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Богдана Карадочева: Не гответе, когато сте тъжни (+рецепта)

снимка: личен архив

Богдана Карадочева обича много френските гозби, но най-вкусно е яла в Белгия. Признава, че нейната кухня е между традиционната и европейската. Започва диети всеки понеделник, а от известно време е влюбена в сладкото. Има двама внука, от които големият не иска да си помисля и за храна, за нейно голямо нещастие, защото се чуди какво да му измисли. Влезе ли в кухнята именитата ни естрадна певица импровизира и не се подчинява на никакви строги пропорции.

Припомняме ви един наш разговор с нея.

Пеете от 14-годишна, а от колко започнахте да готвите?

Дълги години нищо не правех, защото мама готвеше в къщи. Тя не ми даваше да влизам в кухнята. Винаги казваше „Гледай си песните...”. Но след като почина започнах да готвя. Първо по принуда, а след това се запалих. Моят любим приятел Боян Иванов, който си отиде преди няколко години, беше критичен кулинар към всичко, което не беше сготвил той. Когато стартирах с опитите в кухнята, започна да казва: „А бе, това много ми хареса, онова много е вкусно” и това ме стимулира.

Споменахте Вашата майка. Какво запомнихте от нея?

Принципно аз обичам много да импровизирам в кухнята, но от майка ми съм научила, че стриктно се спазват само рецептите на сладкишите, защото иначе не стават.

Кой е най-яркият Ви спомен от детството, свързан с храна?

Ние готвим страшно много неща, но си имаме няколко, които са ни марка на семейството. Мисля, че всяко семейство си има такива специалитети. Майка ми правеше хубави сладкиши. За нова година приготвяше божествена торта, която ми е останала от детството. Отгоре слагаше крокан и правеше един часовник, който сочеше 12 часа.

Преди време се появи и първата Ви кулинарна книга...

Това стана съвсем случайно. Няколко пъти участвам в телевизионни предавания, в които готвя и винаги записват рецептите, които представям, грешно. След това започват да ми се обаждат много хора. И за това реших да ги напиша и събера в една книжка.

Защо „Мързеливата Богданка”?

Защото аз готвя мързеливо. Баба ми все казваше, че едно ядене да стане хубаво трябва да се вари на бавен огън и дълго. Аз ако мога да сготвя нещо за 10 минути на най-силното на печката, на най-силната фурна. Не обичам да правя сложни неща, обичам бързите гозби.

Според Вашия любим готвач Жак Пепен „Готвенето трябва да е забавление”. Забавлявате ли се, докато сте в кухнята ?

Винаги се забавлявам когато готвя. Обичам много да опитвам, иначе не мога да разбера какво още трябва да се добави. Всяка година спазвам пости. За това по време на пости не каня гости, защото не мога да опитам и не знам какво съм направила. Даже понякога съм в състояние да спра да готвя и да отида до магазина, да купя нещо, което нямам в момента в къщи, а усещам, че трябва да се сложи.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X