Напишете дума/думи за търсене

Зорница от Еoc: Това, което е еликсир за един, може да се окаже отрова за друг (+рецепти)

“ЗА СПОДЕЛЕНОТО УДОВОЛСТВИЕ ОТ ВКУСНАТА ХРАНА И ЗА КРАСОТАТА НА СВЕТА ОКОЛО НАС” - това са думите, които е избрала да опишат нейното онлайн местенце, наречено Еoc. Зорница Георгиева-Алексова няма класическия кулинарен блог. Заедно със своите рецепти тя разказва и за семейните пътувания наблизо и надалеч, и за шарените и щедри пазари, които е посетила, и за природните си находки като билки, гъби, диви плодове. Ако искате да споделите всички тези удоволствия накуп, може да ги откриете на адрес http://zoraeos.blogspot.bg.

Зори, кога създаде своя блог и защо го кръсти Eoc?

Първата публикация в блога ми е от март 2009 г. Името Еос е ник, който използвах преди много години в разни чатове и ми се стори съвсем естествено да го сложа и като име на блога. Иначе Еос, както всички знаят, е древногръцката богиня на зората. Започнах на шега, впечатлена от този необятен свят, без да имам достатъчно ясна идея какво правя. Фотоапаратът ми беше сапунерка и не знаех почти нищо за кулинарията. Лека-полека понаучих някои неща, откраднаха ми сапунерката, мъжът ми ми подари DSLR. Ястията станаха по-сложни, снимките - по-хубави. Сега съм на фаза възможно най-семпли рецепти с качествени продукти.

С какво се занимаваш извън това?

Извън блога, който в последно време леко съм изоставила ли? Първо - ходя на работа, по 9-10 часа на ден. Работя в една от големите банки в страната. Иначе съм ловец. На усмивки, на хубави моменти, на добри думи, на книги, филми и музика.

Откъде дойде страстта към готвенето и от кого си научила най-много?

Страстта към готвенето дойде от любовта към храненето. Имам много спомени от детството, свързани с храна. Покойната ми майка беше невероятен кулинар и смел експериментатор в кухнята. Но истината е, че започнах да готвя, след като се омъжих. Съпругът ми готви отлично и се развихме и като тандем в кухнята. Трябва да призная, че през седмицата готви основно той, както и че приготвя почти всичките ни закуски. Уча се от всеки, който е склонен да сподели рецепта и опит. Съжалявам, че не съм научила почти нищо от майка ми, тя готвеше, без да ползва рецепти. Понякога възстановявам някои нейни ястия по памет за вкуса.

Влече ли те здравословната вълна на хранене и доколко се придържаш към нея?

Изобщо не обичам думата „здравословно“. Това, което е еликсир за един, може да се окаже отрова за друг. Всеки трябва да положи усилия да опознае нуждите на тялото си и да се грижи добре за него. Основното правило в кухнята ми са качествените продукти. Не се лишаваме от нищо, но наблягаме на храната с растителен произход, със съвсем малко месо и малко млечни продукти. Млечните са представени от кисело мляко, което сама си квася.

Пътуваш много. Сигурно си си внесла много рецепти?

Внасянето на рецепта понякога се получава, но доста често не постигам това, което си представям и очаквам като качества на ястието. Иначе, когато пътуваме с кола, си носим у дома всякакви хранителни продукти плюс вино, бира, подправки. Миналата година в Арецо за първи път опитах трюфели и направо се влюбих в тази рядка и особена гъба. След това си поръчвах трююфели на много места, даже си купих за вкъщи и приготвих прясна паста с трюфел. Не беше лоша, но само толкова. В онази малка неугледна остерия готвят с трюфели и манатарки сигурно от петдесет години, постигнали са съвършенство във вкуса.

Какво би приготвила набързо, ако ти дойдат неочаквани гости?

Пъстра топла салата, която ще поднеса с препечен хляб.

А любимата закуска у вас?

Всички закуски, приготвени от половинката. Когато има повече време, приготвя нещо като бъркани яйца, но с всякакви налични зеленчуци и най-много две яйца. Често закусваме филийки хляб с гхи и мед, или някое от моите сладка, които повече приличат на много гъст и неособено сладък компот.

Десерт, който е най-често приготвян у вас?

Десерти почти не правя, но имаме две любими торти – френска селска и торта Шварцвалд.

Може ли да споделиш някоя традиционна рецепта, която си видоизменила?

Преди няколко години направих козунак с кокосово мляко и бял шоколад, съмнявам се, че съм открила топлата вода, но рецептата беше много успешна и посещавана. Доста дами от блог пространството я направиха.

Има ли продукти, които може да се каже, че ще присъстват все по-често на трапезата ни? Тоест може ли да изведем някакъв тренд за следващата година?

Искрено се надявам трендът да бъде да купуваме повече местна и сезонна храна. Фермерските пазари стават все по-актуални. Но истината е, че в малките градове винаги е имало пазари на производителите. Ние ходим всяка събота на пазара в нашия град и пазаруваме от едни и същи хора от поне пет години и сме изключително доволни от този избор.

Торта Любима

Една от любимите ми торти е тортата Шварцвалд. Тази е визуален неин двойник, но в блатовете вместо какао използвам брашно от рожков и това неузнаваемо променя вкуса.

необходими продукти за блата:

4 белтъка

4 жълтъка

80 г захар

40 г пшеничеко брашно тип 500

40 г пшеничено нишесте

40 г брашно от рожков

ванилия

2/3 ч.л. бакпулвер

4 с.л. вода

2 с.л. вишновка

за крема:

1 голяма кофичка квасена сметана

200 мл млечна сладкарска сметана (30% масленост)

2-3 с.л. захар

допълнително:

вишни от компот или пияни вишни

6 с.л. вишновка за сиропиране на блатовете

парче тъмен шоколад

начин на приготвяне:

1 Жълтъците разбийте с половината захар, водата и двете лъжици вишновка до разтваряне на захарта.

2 С останалата захар разбийте белтъците на твърд сняг.

3 Белтъчната смес добавете към жълтъците лъжица по лъжица при непрекъснато разбъркване. След това прибавете брашното, пресято с бакпулвера, ванилията, нишестето и брашното от рожков.

4 Разбъркайте внимателно и печете около 20 мин в предварително загрята на 180 градуса фурна във форма с диаметър 24 см, застлана с хартия за печене. Проверете с клечка дали е готово.

5 Изпеченият блат охладете върху решетка и когато изстине, разрежете на три части.

6 За крема разбийте с миксер сладкарската сметана до твърди върхове, а заквасената разбъркайте внимателно с лъжица със захарта. След това смесете двата вида и оставете в хладилник за половин час.

7 Сглобете тортата в равна чиния, като редите блат, сиропирате с вишновка, мажете с крем и редите вишни. Завършете с крем. Украсете с още вишни и стърготини черен шоколад.

Тиквени бонбони

необходими продукти:

печена тиква

кокосово масло

мед

смлени орехи

кокосови стърготини

канела

какао

начин на приготвяне:

1 Всички продукти без какаото се слагат в блендер и се миксират. Хубаво е тиквата да е топл, за да разтопи кокосовото масло.

2 След това сложете за малко в хладилника, за да стегне леко, и после с навлажнени ръце оформете топчета.

3 Оваляйте ги в какао. Сместа е толкова вкусна, че може да си я хапнете и като крем :-)

Пиле лучена яхния

необходими продукти:

6 парчета пилешко месо

3 глави кромид лук, средно големи

1 л. зеленчуков или пилешки горещ бульон, домашно приготвен

2 с.л. брашно

1 ч.л. сладък червен пипер

2 с.л. доматено пюре или 200 мл доматена салца

2 ч.л. пиперено пюре

1 ч.л. сух риган

1 ч.л. суха чубрица

3-4 с.л. олио или зехтин

малко масълце

сол на вкус

начин на приготвяне:

1 Нарежете лука на едро. В тенджерата, в която ще приготвяте яхнията, сгорещете олиото.

2 Запържете леко от двете страни парчетата пиле и ги приберете в съд с капак, за да ги подържите топли.

3 В същата мазнина запържете и лука до омекване. Прибавете парчетата месо, налейте горещия бульон.

4 След десет минути добавете брашното и червения пипер, размити на гладка каша с малко студена вода, доматената салца и пипереното пюре, прибавете и подправките заедно с малко масло за аромат. Варете до готовност на умерен огън. Посолете на вкус.

Баница с тиквички

необходими продукти:

500 г кори, за предпочитане от по-жилавите

800 г тиквички

120 г просо

100 мл зехтин

1 с.л. заатар

начин на приготвяне:

1 Измийте тиквичките добре и ги почистете от дръжките. Настържете на едро с ренде, без да ги белите, и смесете с просото и заатара. Разбъркайте добре. Може да добавите и малко сол на вкус.

2 В подходяща правоъгълна тава с размера на корите, която предварително сте намазали с малко зехтин, подредете корите, като мажете всяка с малко зехтин, а плънка слагате между всеки две. Завършете с кора, която трябва да намажете със зехтин, нарежете на квадрати и изпечете в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до готовност.

*Тиквичките не се отцеждат и просото не се обработва предварително.

Проя

необходими продукти:

3 яйца

1 ч.ч. от 200 мл кисело мляко

1 ? ч.ч. едро смляно царевично брашно

1 ? ч.ч. брашно тип 700

6 с.л. олио

? ч.л. сода за хляб

? ч.л. сол

200 г натрошено бяло сирене

начин на приготвяне:

1 Разбийте с тел или вилица яйцата заедно с киселото мляко и 5 с.л. олио.

2 Добавете двата вида брашно, солта и содата и разбъркайте хубаво.

3 Прибавете сиренето, хомогенизирайте добре сместа и печете в намазана с останалата супена лъжица олио тава в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 мин.

Козунак Рафаело

Зорница Георгиева-Алексова
Зорница Георгиева-Алексова

необходими продукти:

1 кг бяло брашно - евентуално може да е необходимо още малко за доомесване

1 кубче свежа мая

4 яйца

щипка сол

ванилия

50-80 мл растителна мазнина – слънчогледово олио

1 консерва кокосово мляко 82% - 400 мл

150 г захар

50 мл хладка вода

за плънката:

100 г бял шоколад

голяма шепа едро нарязани бадеми

кокосови стърготини

начин на приготвяне:

1 Натрошете маята и залейте с водата и една супена лъжица захар, покрийте и оставете на топло място да шупне.

2 Разбийте три яйца и един белтък със захарта и ванилията.

3 Пресейте брашното, смесете със солта.

4 Направете кладенче в него, излейте яйчената смес, кокосовото мляко, после и маята. Омесете тесто. В случая тестото е замесено в хлебопекарна на програма тесто – 1,5 часа, от които 30 мин месене и един час втасване. В процеса на месене на малки части добавете мазнината.

5 След като тестото втаса, разделете на 4 фитила, всеки от които разточете и напълнете с плънката, наплетете и оформете по желание.

Ако тестото е замесено и втасано в хлебопекарна, няма нужда от второ втасване. Намажете с останалия жълтък и поръсете със захар.

6 Загрейте фурната на 50 градуса и след като сложите тавата в нея, включете на 180-200 градуса и изпечете до готовност. Ако се налага, покрийте с фолио, за да не загори от горната страна.

За още вкусни срещи търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X