Напишете дума/думи за търсене

Александър Андонов: Суперхраната мумио е божествен лек за редица болести

В своя сайт www.alex-andonov.com победителят в конкурса Best Model of Bulgaria'96 Александър Андонов има рубрика „Код на младостта”, в която описва храни, напитки и козметика в помощ на здравословния живот. Те удължават младостта и скриват годините от лицето и тялото. От години топмоделът изучава суперхраните и влиянието им върху организма, като първо ги изпробва той самият. И е помогнал на близки и познати в справяне със здравословни проблеми благодарение на тези специални храни. Също така прави за приятели суров биошоколад с уникален вкус.

Александър, може ли да задържим младостта по-дълго с природни продукти?

Тези естествени природни продукти са така наречените суперхрани, в които има висока концентрация на хранителни вещества и антиоксиданти. Антиоксидантите са молекули, които потискат окисляването в организма. То води до появата на свободни радикали, които нарушават структурата на клетките. За окислителния процес допринасят психологическият и физическият стрес, вредните химични елементи и синтетични субстанции в комерсиалните храни, в козметиката, в питейната вода, във въздуха, синтетичните лекарствени продукти, ваксините. Антиоксидантите в суперхраните изчистват свободните радикали и опазват структурата на човешките клетки, а това забавя процеса на стареене.

Кои хранителни добавки и продукти добавяш към менюто си?

Повечето от тези хранителните добавки са от суровите суперхрани като арония, боровинки, годжи бери, чия, мака, ашваганда, куркума, джинджифил, спирулина, домашен биоябълков оцет, какао, кокосово масло. Приемът може де е под формата на сок или нектар, като едни от съставките са сурови плодове и зеленчуци, а други са в течно или прахообразно състояние. Какаото и кокосовото масло предпочитам да използвам като съставки за ръчно приготвен суров биосупершоколад.

Би ли ни казал как да си направим вълшебен нектар за младост и дълголетие?

Най-добрият момент за прием на сок или нектар е сутрин на празен стомах поне 30 минути преди хранене. Тогава тялото най-пълноценно би извлякло полезните вещества от сока. Количеството на сока трябва да е умерено (до около 250-300 мл), за да не се претоварва черният дроб от прекомерната фруктоза. Може сутрин да се консумира сок или нектар, съставен в по-голямата си част от плодове, понеже съдържат въглехидрати, осигуряващи нужната енергия за през деня. Ябълковият оцет, както и някои плодове като цитрусовите може да имат кисел вкус, но веднъж приети в тялото, действат алкално. Следобед може да се приема зеленчуков сок или с преобладаващ състав от зеленчуци и по-малко плодове. В случай че продуктите с кора (като цвекло, ябълка, лимон) не са биологично чисти, е добре кората предварително да се отстрани. Тя е мястото с най-висока концентрация на пестициди.

Пример за нектар (сутрин):

1/2 чаша (100 - 150 мл) вода (чиста/дестилирана)

1/2 шепа от плодовете годжи бери

1/2 - шепа от плодовете арония (ако е сок от арония, се прибавят 20-30 мл в

зависимост от концентрацията)

1/2 шепа от плодовете малини

1/2 - 1 банан

1 ч. л. спирулина

1 ч. л. мед

Пример за сок (следобед):

1 глава червено цвекло

1 ябълка

1 шепа листа спанак

1 шепа магданоз

2 стъбла целина

2 см парче от корена джинджифил

1/2 лимон

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X