Напишете дума/думи за търсене

Целебните качества на годжи берито (+рецепти)

Годжи бери е дребен ярко червен плод, който може да намерите в магазини за здравословно хранене и биопродукти, както и в някои китайски магазини, където се продават храни и подправки. Подходящ е за приготвяне на различни ястия - като подправка за пилешко месо и риба, за супи, каши и сладкиши.

Целебни свойства

Растението е източноазиатско и се нарича още вълче грозде, лиций (Lycium Barbarum/Lycium Chinense) и “червени диаманти”. Вирее в Югоизточна Европа и Азия.

Плодът пречиства тялото от токсините, подпомага функцията на черния дроб, жлъчката и бъбреците. Действа добре при висока кръвна захар, понижава кръвното налягане, намалява холестерола и предпазва от болести на сърцето.

Прилага се при прилошаване, замайване, виене на свят, изморени очи, глаукома, бучене в ушите и дори при диабет. Повишава имунитета и действа благотворно на кожата. Стимулира сърдечносъдовата система и е полезен при стрес. Годжи бери помага и за превенция на ракови заболявания. Плодовете му са богати на калций, калий, желязо, цинк, магнезий, селен, рибофлавин, бета каротен, полизахариди и голямо количество витамин С. Според китайската медицина, този плод балансира ин и ян енергиите в тялото ни. Влияе положително на метаболизма, пречиства организма и помага за намаляване на телесното тегло.

Как да го ядем

Годжи бери е с приятен сладък вкус. Добре е плодовете му да се ядат след термична обработка (за дезинфекция) или да се запарят като чай. Може да се хапва с мюсли, с овесени ядки, с кисело мляко, след като се попари с вряла вода или да се добавя към кейкове и десерти. Консумира се по 30 г на ден. Не го яжте в случай на диария, газове и подуване на корема. Ако сте подложени на химиотерапия или лъчетерапия, може да използвате плодовете, за да предотвратите спадане на нивото на белите кръвни телца и да увеличите ефекта от терапията. Сокът от пресни плодове на годжи бери е много полезен заради голямото количество полизахариди в него и му се приписват силни лековити свойства. За него се говори и че е афродизиак и помага при проблеми с ерекцията.

При гастрити и за стимулиране на храносмилането плодовете се консумират директно след термична обработка.

За понижаване на кръвната захар и кръвното налягане се заливат с гореща вода, запарват се и се консумират заедно с водата. Препоръчителната доза е 10-20 г дневно на 3 приема.

Чаят от лиций и хризантема се препоръчва за подобряване на зрението, а чаят от лиций и китайски лимоник - за пречистване на черния дроб.

Здравословни напитки с лиций

Поставете 200 г от плодовете в 1 л бяло вино или ликьор. Може да се консумира след месец 1-2 пъти дневно по 25 мл. По желание добавете и небет шекер. Пречиства тялото от токсини.

Смесете в блендер равни количества годжи бери (предварително попарено с малко вряла вода), боровинки, череши, ябълки, праскови и къпини и ги разбиите за няколко минути. Може да добавите чаша прясно изцеден портокалов сок, за да се разбият по-лесно.

1/4 чаша попарени годжи бери (водата се запазва), 1/2 ч.л. настъргана портокалова кора, 1/2 ч.л. настърган джинджифил, 1 фурма или 1 ч.л. мед се смесват в блендер до получаването на смес, подобна на мармалад. Разбърква се заедно с водата от накиснатото годжи бери.

2 чаши вода се смесват с 1 чаша настъргани моркови и 2 с.л. годжи бери (киснати няколко минути). Разбиват се в блендер за около минута.

Рецепти

Омлет с пармезан, годжи бери и люти чушки

Продукти: 5 яйца, 50 г пармезан, зехтин, 50 г попарено годжи бери, 3-4 пресни зелени люти чушки, 3-4 стръка пресен лук, 1 връзка магданоз.

Счупете яйцата в тефлонов тиган без мазнина и като се запекат леко, прибавете пармезана и разбъркайте. Добавете 2-3 с.л. зехтин и продължете да бъркате. Добавете ситно нарязания лук, магданоз и чушките, нарязани на кръгчета. Изключете котлона и продължете да бъркате. Накрая се добавя годжи бери и се покрива с капак за 5 минути.

Гофрети с какао и годжи бери

Продукти: 1 яйце, 300 г брашно, 300 мл прясно мляко, 2 с.л. захар, 100 г масло, 1 бакпулвер, 1 ванилия на прах, 2 с.л. счукани какаови зърна, 1 с.л. сушен плод годжи бери. Разбийте яйцата, маслото и захарта. Прибавете прясното мляко, брашното и бакпулвера. Добавете ванилията, счуканите какаови зърна и сушените годжи бери. Разбъркайте добре. Печете гофретите до златисто в предварително загрят гофретник. Гарнирайте с мед.

Непретенциозно и лесно за отглеждане растение

Веднъж захване ли се, годжи бери е лесно за отглеждане. Расте във всякакъв вид почва. Вирее на сянка, но на слънце ражда повече плодове. Може да го отгледате от семена, или да си купите млади растения. Подрязвайте го, като сгъстявате короната, за да се родят повече плодове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X