Напишете дума/думи за търсене

Тези суперхрани пазят от Алцхаймер, рак и инфаркт

Семена от чия, годжи бери, каму-каму. Това са малка част от странните имена, които срещаме по лавиците в супермаркетите, а списъкът не спира да расте. Тези от вас, които се хранят здравословно, със сигурност вече познават повечето от странните имена на тези така полезни продукти.

Заредени с много повече витамини и минерали от обикновените храни, суперхраните станаха незаменим продукт в съвременните домакинства. Освен това те са богати на антиоксиданти и други хранителни вещества, които предпазват имунната система. А и се усвояват лесно и даряват организма с енергия.

В древни времена голяма част от тях се използвали за лечение на рани, простуда и на много от коварните болести. Съвременната медицина все още не е доказала, че с тях се лекува бичът на ХХI век - ракът. Но проучванията показали, че в комбинация с химиотерапевтични медикаменти те изключително много подпомагат лечението.

Един от непознатите за нашите ширини плод - нони, също влиза в графата със суперхрани, които помагат на лечението на рака. Неприятният на вкус плод е изключително полезен за хората с висок холестерол и сърдечносъдови заболявания - проблеми, до които може да доведе тютюнопушенето. Затова учени решили да проверят как действа плодът при пушачи. Изследването се провело между 132-ма души, които започнали да приемат сок от нони за месец. Резултатите показали, че пиенето на 29-188 милилитра течност

намалява в пъти холестерола

и е спомогнала за формиране на липопротеин - водноразтворим ензим, който помага за обмяната на веществата в организма. Резултати от друго изследване, проведено при мишки с белодробен карцином на Люис, пък показали, че нони спомага за удължаването на живота им с до 75%. Това става, защото веществата в него стимулират имунната система и така клетките потискат туморния растеж.

Внимавайте с приема на нони, ако имате проблеми с бъбреците и черния дроб. Заради високото съдържание на калий в него той може да влоши проблемите. Бременните жени също трябва да избягват плода, защото в миналото той се е използвал за предизвикването на аборт.

С 60% повече витамин С от съдържанието в портокал се нареждат малките червени плодчета от Бразилия и Перу - каму-каму. Растението е изключително богато на витамини и минерали - желязо, ниацин, рибофлавин, фосфор, бета-каротин, калий, мед, калций и други. Лечителите в Перу използвали каму-каму за превенция и лечение на настинка и грип. Също така той забавя стареенето, помага при депресивни състояния и действа като превенция за склероза и алцхаймер. Добре е той да се консумира заедно със сладникави течности, тъй като е много кисел. Консумацията му не се препоръчва при бременност и кърмене.

Синьо-зелените водорасли спирулина пък водят класациите за суперхрани. Според учени благодарение на богатото съдържание на хранителни вещества у тях човек може да издържи само на спирулина и вода. Като една от най-старите форми на живот на Земята,

водораслото е спомагало за произвеждането на кислород в атмосферата преди милиарди години,

така че да могат да се появят други форми на живот. То е изключителен източник на белтъчини - около 60%, и незаменими аминокиселини - лизин, цистеин, метионин, фенилаланин, треонин.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X