Напишете дума/думи за търсене

Тези суперхрани пазят от Алцхаймер, рак и инфаркт

Често се изтъква високото съдържание на витамин В12 в спирулината. Според статистика на Министерството на земеделието в САЩ в нея не се съдържа никакво количество от витамина. Това е така, защото растенията не се нуждаят от В12 и затова не го произвеждат и съхраняват. Добре е консумацията на спирулина да бъде консултирана с лекар.

Легенди се разнасят за малките червени плодчета годжи бери. Според някои те се използват в китайската медицина от повече от 2000 г. Други разказват истории за тибетски монаси, които ядели плода преди медитация. Именно той спомагал за доброто им здравословно състояние и дълголетие. В действителност според публикувано изследване в Журнала за алтернативна медицина годжи бери спомага за по-добра енергия и сън, укрепва мисловната дейност и имунната система, спомага концентрацията и намалява стреса.

Може би все по-често ви прави впечатление и новото допълнение към десертите, които ресторантите предлагат. Всички сме виждали черните топченца, по-малки от тези на черния пипер, сложени в киселото мляко или овесените ядки. Въпреки малките си размери семената от чия са изключителен източник на фибри и омега-3 мастни киселини и подобряват храносмилането. Преди консумация обаче те трябва да се накиснат в течност заради уникалната им способност да набъбват и да поемат течност колкото 70% от теглото си. Затова е важно да ги изчакате поне 15 минути, за да увеличат теглото си. В противен случай част от тях

могат да полепнат по гърлото и да предизвикат задушаване,

ако се раздуят в по-късен етап.

Продължителната консумация на чия ще ви помогне да заздравите костите си и да ускорите метаболизма. Освен да помага в борбата с излишните килограми, тя ще допринесе и за натрупването на мускулна маса. С богатото си съдържание на калций, фосфор, витамин А и цинк чията се превръща и в една от най-добрите храни за зъбите.

Странното растение гуарана идва от Амазонка - от племето гуарани. Преди стотици години те използвали семената на растението и варили напитки, които използвали за лечебна цел. Интересното при това растение е, че всяко негово семе съдържа до пет пъти повече кофеин от кафеено зърно. Гуарана доказано помага при умора и тонизира тялото и ума, верен помощник е и при разграждането на мазнини, тъй като стимулира липолизата.

Чай матча, или по-полезният зелен чай, е най-новата мания, обхванала всички, които искат да се хранят по-здравословно. Зелената напитка стана още по-известна и като здравословен заместител на така обичаното от всички кафе. Проучвания сочат, че чаят от матча може да ви осигури 60 пъти повече антиоксиданти от спанака и 17 пъти повече от боровинките. Въпреки че чаят е смятан за полезен, е добре да не се прекалява с него. Заради високото си съдържание на кофеин той може да доведе до неприятни странични ефекти - главоболие, сърцебиене, раздразнителност и други. 

Храните, които мислим за полезни

В дневното си хранене редица хора включват зърнени закуски и фрешове с идеята, че те са изключително полезни за здравето. Оказва се обаче, че както всяка храна, и те могат да бъдат колкото полезни, толкова и вредни.

Повечето зърнени закуски, дори и био вариантите им, много често съдържат голямо количество сол, рафинирани захари, мазнини и добавени химикали. Освен до кариеси многото захар може да доведе до хипогликемия и диабет.

Замяната на захарта със здравословните алтернативи като сиропа от агаве също се оказва не толкова полезно. Бялата захар съдържа около 50% фруктоза, докато в сиропа този процент може да достигне 90%. Ежедневната употреба обаче не трябва да бъде повече от 10%.

Рекламираните като здравословни фрешове също крият определени рискове. Обикновено корите на плодовете се обработват със сладкарски бои и специални лакове с цел по-добър търговски вид. Изцеждането им с кората може да вкара голямо количество от веществата в тялото. Затова е препоръчително преди консумация да се измиват с топла вода и сапун, а кората да бъде премахната.

/hrani.jpg
/hrani.jpg

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X