Напишете дума/думи за търсене

6 напитки, които са здравословни като водата

Винаги, когато се говори за здравословни навици, една от препоръките е винаги да се пие повече вода.

Клиниката Майо посочва, че препоръчителното дневно количество вода може да варира в зависимост от определени фактори. Изискванията не са еднакви за мъже и жени, хора, които водят заседнал начин на живот, или такива, които спортуват.
20% от общия прием на течности идва от храна и други напитки.
Въпреки това възможно ли е да се замени водата? Не точно. Но може да опитате други здравословни напитки, за да отговорите на изискванията си за прием на течности.

1. Сок от цвекло
Това е популярна напитка поради високото си съдържание на витамини, минерали и антиоксидантни съединения. Особено популярно питие сред спортистите, тъй като може да помогне за подобряване на физическата издръжливост. Това твърди проучване, публикувано в International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism.
Приготвянето на продукта е идентично с това на всеки друг сок.


2. Кокосова вода
Състои се предимно от вода. Въпреки това има леко сладък вкус. Осигурявайки въглехидрати, фибри, витамин С, калий, магнезий и калций, ползите от него за тялото ви са безкрайни.
Както посочва проучване, публикувано в Proceedings of the Brazilian Academy of Sciences, тази напитка дори концентрира антиоксиданти, които помагат за потискане на негативните ефекти на свободните радикали в тялото.

3. Сок от алое вера

Една от здравословните напитки, които може да пиете, за да допълните дневния си прием на вода, е сокът от алое вера. Според информацията, публикувана в медицинското списание Pharmacognosy Reviews, алое вера има терапевтична роля в управлението на здравето чрез антиоксидантни и противовъзпалителни действия.

Растението е източник на няколко биологично активни компонента, включително витамини, минерали, захариди, аминокиселини, антрахинони, ензими, лигнини, сапонини и салицилови киселини. Приемайте го умерено, тъй като може да има лек слабителен ефект.

4. Чай
След водата чаят е една от най-здравословните напитки, които може да пиете. Въпреки това трябва да бъдете внимателни с някои билки.
Изследванията показват, че чаят съдържа биоактивни съставки като полифеноли, които оказват противовъзпалително, антиоксидантно, антивирусно и имуномодулиращо действие.

5. Топла вода с лимон
Според публикация в Food Science & Nutrition цитрусовите сокове като лимоновия сок имат благоприятен ефект върху здравето ни. Поради съдържанието си на фитохимикали и антиоксидантни и антимикробни свойства, те помагат за предотвратяване и лечение на заболявания.

Затова здравословният и различен начин за консумация на вода е като добавите малко лимонов сок. Вкусът е доста приятен и несъмнено осигурява важни ползи.

6. Ананасова вода
Поради високото си съдържание на бромелаин, ананасът си приписва важни здравословни свойства. Както е посочено подробно в преглед, публикуван в Biotechnology Research International, бромелаинът проявява антиедематозни (противооточни), антитромботични и противовъзпалителни свойства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X