Напишете дума/думи за търсене

Здравословни храни, които стават вредни, ако ги ядете в големи количества

Знаете правилото, че всичко прекалено е вредно. Някои храни могат да бъдат полезни за вас в умерени количества, но да ви навредят в по-големи.

Ето няколко невероятно здравословни храни, които могат да ви навредят, ако консумирате твърде много от тях.

1. Храни, които съдържат омега-3 и рибни масла

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за нашето здраве. Те се борят с възпалението в тялото, играят важна роля в развитието на мозъка и намаляват риска от сърдечни заболявания. Тъй като повечето диети са с ниско съдържание на омега-3, добавките набират популярност. Но внимавайте да не предозирате с тях.
Най-често срещаните добавки включват омега-3 капсули, произведени от риба, рибен черен дроб и водорасли. Звучи супер, но все пак имайте едно наум, че твърде много омега-3 може да бъде вредно. Обичайната доза варира от 1–6 грама на ден, но приемането на до 13–14 грама на ден може да има разреждащи кръвта ефекти при здрави хора. Това може да се окаже риск, особено за хора, които са склонни към кървене или приемат лекарства за разреждане на кръвта.

Освен това приемането на големи количества рибено масло от черен дроб може да доведе до прекомерен прием на витамин А, което пък може да причини токсичност на витамин А. Това е особено важно да се има предвид при деца и бременни жени.

2. Риба тон (както прясна, така и консервирана)

Рибата тон е мазна риба, която обикновено се счита за много здравословна. Тя е добър източник на омега-3 мастни киселини и е с много високо съдържание на протеини. Въпреки това тонът може да съдържа и високи нива на замърсител на околната среда, наречен метилживак.

При по-високи нива метилживакът е неврологичен токсин, който може да причини много неблагоприятни последици за здравето. Те включват забавяне на развитието при деца, проблеми със зрението, липса на координация и нарушен слух и реч.

Големите риби тон съдържат най-много живак, тъй като той се натрупва в тъканите им с течение на времето. Тези големи риби тон е много вероятно да ви бъдат поднесени като първокласни рибни пържоли или използвани в суши. По-малките риби тон съдържат по-ниски количества живак и е по-вероятно да бъдат консервирани.

Горната граница на безопасност на метилживака за хората е 0,1 микрограма на килограм телесно тегло. Това означава, че дете с тегло 25 кг може да яде само една порция от 75 г консервиран бял тон на всеки 19 дни. Повече от това би надвишило препоръчителната горна граница.

На бременните жени и децата се препоръчва да ограничат приема на морски дарове, съдържащи живак, до не повече от два пъти седмично.
Има няколко други вида риби, които също са богати на омега-3 мастни киселини, но е по-малко вероятно да бъдат замърсени с живак. Това са сьомга, скумрия, сардини и пъстърва.

3. Канела

Канелата е вкусна, широко използвана подправка, която може да има някои лечебни свойства. Тя е богата на антиоксиданти и е доказано, че се бори с възпаленията и понижава нивата на кръвната захар. Консумацията на канела също е свързано с намален риск от сърдечни заболявания, диабет, рак и невродегенеративни заболявания.

Въпреки това канелата съдържа големи количества от съединение, наречено кумарин, което може да бъде вредно при големи дози.
Има два основни вида канела, с различни количества кумарин:

Касия: известна още като обикновена канела, касиевата канела съдържа относително голямо количество кумарин.

Цейлонска: известен като истинската канела, цейлонската е по-рядко срещаният от двете вид и в нея кумаринът е в по-малки количества.

Поносимият дневен прием на кумарин е 0,1 mg на килограм телесно тегло. Консумацията на много повече от това може да причини чернодробна токсичност и рак.

4. Индийско орехче

Индийското орехче е подправка с уникален вкус. Често се използва в коледни храни, но не само. Индийското орехче съдържа съединение, наречено миристицин, което е психоактивно вещество.

В по-ниски дози индийското орехче придава вкус на ястията, без да се засяга здравето. Но в големи дози индийското орехче може да причини отравяне с миристицин.

Ефектите от отравяне с миристицин включват припадъци, сърдечни аритмии, гадене, световъртеж, болка и халюцинации.

5. Кафе

Кафето е прекрасна напитка, заредена с антиоксиданти и други активни съединения. То е свързано с многобройни ползи за здравето, включително намален риск от чернодробни заболявания, диабет тип 2 и невродегенеративни заболявания.

Активната съставка в обикновеното кафе е кофеинът, като всяка чаша съдържа средно 80–120 mg. Дневният прием от 400 mg обикновено се счита за безопасен.

Консумирането на повече от 500–600 mg на ден обаче може да бъде прекомерно. То може да повлияе на нервната система, причинявайки безсъние, нервност, раздразнителност, стомашни спазми, сърцебиене и мускулни тремори.

Количеството кофеин, необходимо за постигане на тези странични ефекти, се различава значително при отделните хора. Някои могат да пият толкова кафе, колкото искат, докато други изпитват симптоми с малки количества кофеин.

6. Черен дроб

Органите са най-хранителните части от животните, а черният дроб е най-хранителният орган от всички. Той е много богат на много основни хранителни вещества като желязо, В12, витамин А и мед.

Въпреки това 100 грама порция говежди черен дроб съдържа повече от шест пъти препоръчителния хранителен прием на витамин А и 7 пъти повече от препоръчителния прием на медта.

Витамин А е мастноразтворим витамин, което означава, че се съхранява в телата ни. Следователно излишъкът може да причини симптоми на токсичност на витамин А. Тези симптоми могат да включват проблеми със зрението, болки в костите и повишен риск от фрактури, гадене и повръщане.

Консумацията на твърде много мед може да причини токсичност на медта. Това може да доведе до оксидативен стрес и невродегенеративни промени и може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер.

Въпреки че черният дроб е невероятно здравословен и хранителен, той не трябва да се консумира ежедневно. Хапването му веднъж седмично е достатъчно.

7. Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци са семейство зеленчуци, които включват броколи, брюкселско зеле, зеле и т.н. Тези зеленчуци са свързани с много ползи за здравето, като намален риск от рак и сърдечни заболявания.

Кръстоцветните зеленчуци съставляват голяма част от дневния прием на зеленчуци на повечето хора, които се стремят да живеят здравословно. Въпреки това съединенията в тези зеленчуци, наречени тиоцианати, могат да повлияят на способността на организма да абсорбира йод. Това може да допринесе за добре познатото ни състояние, наречено хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът се характеризира с недостатъчно активна щитовидна жлеза. Симптомите включват уголемена щитовидна жлеза, наддаване на тегло, запек, суха кожа и намалени нива на енергия.

Въпреки че кръстоцветните зеленчуци като броколи са много здравословни, добавянето на големи количества към смутита или зелени сокове може да допринесе за масовия прием на тези съединения. Хората, които са чувствителни към проблеми с щитовидната жлеза, трябва да избягват да консумират тези зеленчуци в много големи количества.

Наистина ли са полезни захарите в плодовете

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X