Напишете дума/думи за търсене

Най-полезните храни в консерви

Подробно сме писали за митовете, свързани с консервираните храни. За това, че много от тях запазват полезните си качества и по нищо не отстъпват на пресните, за това, че не е задължително да съдържат консерванти и други вредности, за това, че не на всяка цена купешките консерви са по-нискокачествени от домашните.
Днес ще ви разкажем кои са най-добрите храни в консерви.

Защо консерви ли, при положение, че има толкова пресни продукти в момента? От една страна, защото доходите ни намаляха и е чудесно да намираме дребни начини да пестим, без да жертваме здравето си. От друга, в забързаното ежедневие консервите може да се превърнат във верен помощник. С тях всяка вечеря се готви по-лесно и по-бързо.

Според Кели Джоунс, сертифициран спортен диетолог, някои от най-добрите консервирани храни, които може да консумираме, са:

Зърнени и бобови растения - те са особено полезни, когато имате нужда от източник на протеини, въглехидрати и фибри. Нахутът и бобът може да бъдат сготвени по безброй начини, както и да се превърнат за секунди в питателна салата за цялото семейство.Консервирана риба - консервираната риба е с особено високо съдържание на протеини. Тя осигурява също така есенциални омега-3 мастни киселини, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

Внимание!
Рибата тон може да съдържа повече живак. Има различни видове тон с различно съдържание на живак, но в по-евтините консерви това не е упоменато. Живакът, когато се натрупа прекомерно в организма, има неприятни последици като риск от сърдечносъдови заболявания, депресия, слаба памет и т.н. Затова препоръката е да не ядете повече от 1 консерва риба тон седмично.

Консервирани зеленчуци - зеленчуците осигуряват разнообразни витамини и минерали, дори когато идват от консерва. Консервираният зелен фасул е добър източник на основните витамини и на желязо, а консервираната царевица осигурява нишесте и калий.Консервирани плодове - Джоунс казва, че най-здравословният вариант е плодовете да се консервират в собствените им сокове, но ако имате плодове, консервирани в сироп, просто ги изплакнете преди ядене. Консервираните праскови са чудесен източник на  бета-каротин и витамин А, докато ананасът в консерви предлага витамин С и калий и ензими.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X