Напишете дума/думи за търсене

Опасни заблуди за храната, или как ни плашат рекламите

Свикнали сме да се плашим от словосъчетания като ГМО и натриев глутамат. Понякога обаче ставаме жертва на рекламистите и ни е трудно да разберем дали пред нас е наистина опасен продукт, или ни внушават, че той съдържа вредни съставки, за да направим избора си в полза на конкурентен производител.

ГМО

Дори само думата „генномодифициран” внушава на потребителите страх. Как ще повлияе на здравето ни храна с изменени гени? Медиите наливат масло в огъня, като поставят въпроси от типа – какво дете би родила майка, консумирала генномодифицирани храни.

Всъщност и до днес няма резултати от изследвания, които доказват негативното влияние на генномодифицираните храни. Тоест, вредата от ГМО не е доказана, а Световната здравна организация е признала тези храни за безопасни.

ГМО на практика са неизгодни преди всичко за производителите на пестициди и хербициди, тъй като при модификация тези вещества са излишни. Възможно е митът за ГМО храните да тръгва именно от тях.

Натриев глутамат

Хранителната добавка Е621 се среща в огромен брой продукти – консерви, колбаси и много други, а идеята е, че им продава по-приятен вкус. Малко хора са наясно, че глутаматът не е синтетична добавка, създадена в лаборатории. Това е натриева сол на глутаминовата киселина, която се съдържа в редица натурални продукти – в доматите, месото, гъбите, граха, рибата. Освен това глутаминовата киселина е една от 20-те аминокиселини, които влизат в състава на протеините в човешкия организъм.

Сред най-популярните стереотипи за последствията от консумацията на глутамат, са заболяване от глаукома и слепота. Причината за възникването им са псевдонаучни опити, при които плъхове са хранени само с глутамат в продължение на месеци – именно тогава са настъпили промени в ретината.

Лош холестерол или добър

Информацията „без холестерол” виждаме много често на етикетите на растителните масла. Така продуктът изглежда по-здравословен в очите на потребителите.

Всъщност холестерол се съдържа само в продуктите от животински произход, а подобни надписи на растителните масла не са нищо повече от рекламен трик. Най-важното обаче е, че наличието на холестерол в храните не влияе на здравето, тъй като тялото ни се справя с излишъка. Вредно е голямото количество наситени мастни киселини, които спомагат за повишаване на „лошия” холестерол и водят до сърдечносъдови заболявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X