Напишете дума/думи за търсене

Яйцата - полезни или вредни за здравето

Неведнъж сме се сблъсквали с твърденито, че яйцата са източник на лош холестерол. В продължение на години този мит ни караше да избягваме яйцата, страхувайки се от "лошия" LDL холестерол.

Факт е, че високите нива на холестерол могат да причинят инсулт или сърдечно-съдови заболявания., но истината е, че приемането на холестерол чрез храната не повишава нивата на холестерол в организма. Холестеролът е важен съставен компонент на клетките в човешкото тяло и оказва влияние върху множество процеси, най-вече хормоналните.

Яйцата не носят лош холестерол

Ако все още вярвате, че яйцата са злодеят, който ще повиши холестерола, време е да се отърсите от тази заблуда. Истината е съвсем друга. Ако приемаме холестерол чрез храната, това не повишава неговите нива в организма. Сигурно ще ви се стори изненадващо, че увеличаването на холестерола се дължи косвено на прекомерна консумация на зърнени храни и захар, а не толкова на консумацията на яйца или мазнини. Това е така, защото всъщност черният дроб произвежда над 95 % от холестерола в кръвта.

Когато приемаме зърнени храни или богати за захар храни, те бързо се превръщат в захари. Тези захари, обаче, не са нужни на кръвната ни система. Поради тази причина те се „преместват“ в черния дроб, където се превръщат в наситени мазнини.

Не избягвайте жълтъка

Всички ние познаваме поне по един човек, който в даден момент от живота си, е консумирал единствено белтъците на яйцата. Препоръчителният дневен прием на холестерол е 300 милиграма. В едно яйце се съдържат близо 200 милиграма холестерол, като цялото количество се намира в жълтъка. С тези прости сметки много хора решават, че жълтъкът е по-добре да се избягва. Но знаейки, че консумацията на холестерол с храната, не повишава нивата му в организма, избягването на жълтъците е ненужно.

Белтъците са прекрасен източник на белтъчини, но със сигурност в менюто на един здрав човек има място за цяло яйце. През последните няколко години се установи, че две трети от мазнините в яйцата са от така наречените ненаситени, а те са полезни за нашето тяло.

Яйцата - нискокалорична храна, богата на протеин

Ако някой някога ви е казвал, че от яйцата се напълнява - не му вярвайте. В едно яйце има едва 80 калории и 7 г пълноценни белтъчини. Тези стойности са много благоприятни едновременно за хората, спазващи хранителен режим, както и за активно спортуващите. Поради тази причина яйцата често присъстват в хранителните режими, които диетологът Ипократис Пападимитракос изготвя.

Истината е, че мускулите усвояват много по-лесно белтъчините от яйцата, отколкото от месото например. Друг важен компонент в яйцата е сярата. Тя стимулира обмяната на веществата и помага за топенето на мазнините. Не на последно място, сярата спомага и за пречистването на организма.

Естествен източник на ценни витами и минерали

Много от нас не подозират, че яйцата са изключително богат източник на минерали и витамини, които оказват благоприятно влияние на организма като цяло. Полезни са както за зрението и регенеративните функции, така и за и костната система. Това е така, защото имат високо съдържание на витамин А, Е и К.

Ако в диетата ви липсват важни компоненти като фолиева киселина, желязо или витамин B12, яйцата отново са една от най-подходящите храни, чрез които да си ги набавите. Тук е моментът да споменем, че яйчните жълтъци са едни от малкото есествени източници на витамин D.

Яйцата не са враг на сърцето при здравите хора

Ако имате съмнения, че консумацията на яйца увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми, отдъхнете си. Доказано е, че в умерени количества те нямат неблагоприятно влияние върху здравето.

Често ми задават въпроса какъв е броят на яйцата, който можем да си позволим. Няма еднозначен отговор, защото зависи от здравословното състояние, от това с какво ги комбинираме, какви са хранителните ни навици и колко физически активни сме. Ако спортувате и сте здрави, може спокойно да хапвате до 3 яйца на ден. Това е при условие, че не злоупотребявате с въглехидрати и други белтъчини с животински произход. Изисква се внимание при приема на жълтъци, в случай че страдате от диабет или сърдечно-съдово заболяване. Повече по темата вижте в статията Хранене за здраво сърце.

Ако трябва да обобщим накратко- яйцата не са опасни за здравето. Много често проблемите се коренят в липсата на достоверна информация и изпадането в крайности. Нека се опитаме да бъдем умерени, без да прекаляваме или пък, напълно да се лишаваме, от конкретни храни.

За още полезни съвети и поръчка на индивидуален хранителен режим, влезте в www.topforma.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X