Напишете дума/думи за търсене

Боядисване на яйца с естествени материали

През последните години все повече семейства се ориентират не само към здравословното хранене, но и към естествените начини за боядисване на яйцата. Тоест връщаме се към това, което са правили нашите баби и прабаби. Какви са основните правила за боядисване на яйца с естествени бои:

Има два варианта: да сварите яйцата заедно с оцветителите, или да ги сварите първо и след това да ги оцветявате. В първия вариант цветовете стават по-наситени, но не и равномерни. Опитайте и по двата начина и открийте този, който ви допада повече.

Яйцата трябва да са с бели черупки, защото естествените оцветители не са така ярки и агресивни като изкуствените и върху жълти черупки почти няма да личат.

Ето и с какво може да постигнете отделните цветове:

Червено: цвекло от консерви, червени боровинки, сварени обелки от червен лук

Зелено: сварен спанак или комбинация от спанак, боровинки и куркума

Жълто: варени кори от лимон и портокал, варени листа от морков, варени семена от целина, зелен чай, стрита куркума

Оранжево: чили на прах

Лилаво: червено вино, сварени обелки от червен лук, цветове от теменужки

Няколко примерни рецепти за получаване на натурални оцветители:

За червена боя: 2 глави червено цвекло, настъргано на ренде или нарязано на парчета, се залива с 1,5 л вода. След като сместа се свари, се добавят 1 с.л. сол и 2 с.л. оцет. Яйцата се накисват и се оставят да престоят поне час. Вадете ги от време на време, за да изберете наситеността, която целите. Ако ги оставите твърде дълго, ще станат кафяви, затова внимавайте.

За зелена боя: Единият вариант е да приготвите първо синята и жълтата боя, да отделите от тях по малко и да ги смесите. Добавяте замразени боровинки и куркума и потапяте яйцата.

Другият вариант е да си направите жълта боя, да оцветите с нея яйцата и след това да ги сложите в сок от изцеден сварен спанак, в който сте добавили 1 ч.л. сол и 3 с.л. оцет.

За жълта боя: 3 с.л. куркума и 1 с.л. червен пипер се заливат с 500 мл вряща вода. След като кипне, се добавят 1 ч.л. сол и 2 с.л. оцет. След това потапяте яйцата и действате като в описанието на червената боя.

За синя боя: 1 ч.ч. замразени черни боровинки се пасират, добавят им се 2 с.л. оцет, 1 ч.л. сол и 400 мл вода. След като сместа се е сварила, яйцата се оставят в нея за поне един час.

Другият вариант е да смесите домашно червено вино с еднакво количество вода и да добавите 1 ч.л. сол и 2 с.л. оцет. След като сместа се свари, яйцата се боядисват в нея, докато постигнете желания нюанс.

За оранжева боя: обелките на 4 глави лук се заливат с 2 ч.ч. Вода, 2 с.л. оцет и 1 ч.л. сол. Сместа се сварява и яйцата остават в нея до постигане на желания цвят.

При всички цветове наблюдавайте постоянно до каква наситеност на цвета се е стигнало, за да изберете нюанса, който най-много ви харесва.

След като боядисате яйцата, оставете ги да изсъхнат и ги намажете с памук, напоен с олио, за да имат блясък.

малък съвет:

Може да разнообразите яйцата си и да не ги оставяте едноцветни. За целта съществуват много варианти: например оцветено в светъл цвят яйце вържете с връзки или с ластици и го потопете в друга, по-тъмна боя. Така то ще стане двуцветно и доста интересно като шарки.

Още вкусни предложения, практични съвети, срещи с кулинарни блогъри и интервюта със специалисти търсете в списание "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X