Напишете дума/думи за търсене

Как да избегнем изнервянето по празниците

Отново идват почивни дни и като цяло това е приятна и очаквана емоция от всички ни. В същото време често се получава така, че най-чакането време от годината се превръща в най-големият ни кошмар. Причини – колкото искаш: портфейлите ни отъняват, всички са вкъщи и лудницата рано или късно води до някой скандал, оказва се, че не сме достатъчно подготвени с яденето, с украсата на дома, с подаръците за приятели. Нека тази година да бъдем подготвени, за да посрещнем и изпратим празниците по-спокойни и по-щастливи.

1. Още от сега направете списък за покупки и задачи

Не оставяйте всичко за последния момент. Направете списък с необходимите покупки. Ако например ще готвите агнешко за Великден, може да видите още сега къде се предлага качествено българско агнешко и да си го поръчате по възможност да дойде навреме. Ако искате да боядисате бели, а не жълти яйца, за да станат по-ярки и наситени цветовете им, поитересувайте се къде има такива и ги купете предварително. Така или иначе се препоръчва яйцата за боядисване да не са напълно пресни. Сложете ги в хладилника, нищо няма да им стане до Великден. Ако искате къщата ви да е украсена за големия празник, направете тази украса още сега.

Втора важна точка е да създадете списък с нещата, които искате да направите по празниците, а от този списък ще изскочат и съответните задачи, така че да не се налага да вършите всичко в последния момент. Например искате да отидете до някой манастир, да занесете килимите на пране, да засадите летните цветя за балкона си, да извадите летните дрехи и да приберете зимните и т.н.

Със списъци всичко става много по-лесно, повярвайте!

2. Не се наемайте да правите твърде много неща

Сега ви се струва, че ще имате време да видите всичките си роднини... по два пъти, да направите купон вкъщи, да отидете на гости на кумовете, на сватовете, на съседите, да направите миниремонт, да научите френски и да опечете козунаци за целия офис. Успокойте топката! Този перфекционизъм ще ви изнерви още преди да е настъпил Великден. Все пак това е семеен празник, празник, който ни кара да възкресим спокойствието и мира в себе си. Не го натоварвайте с прекалено огромни очаквания. Да, все нямате време да свършите това или онова, но разпределете плановете си така, че да осъществявате само по една времеемка задача на ден.

3. Не оставайте през цялото време у дома

Един от сигурните начини обстановката да се изнерви е това да си останете вкъщи. Ще кажете, че имате нужда от почивка. Че искате да не скачате рано от леглото и че имате нужда да се излежавате на дивана по цял ден с книга или с филм. Но когато всички са вкъщи, неминуемо се стига до изнервяне, защото всеки има нужда от нещо различно. По-добре правете дълги разходки навън или заминете за някъде, ако имате тази възможност. Ще ви се отрази по-релаксиращо отколкото безделието вкъщи.

4. Ако все пак се стигне до изнервеност...

На всеки му въздействатразлични неща, за да се успокои. Ако все пак се стигне до пререкания у дома, опитайте по вашия начин. Да дишате дълбоко и да запазите самообладание, скривайки се насаме в някоя стая, е универсален трик за справяне със стреса. При всички случаи не посягайте веднага към цигарите или алкохола. Опитайте нещо различно, за да разтоварите – излезте, купете си плат за рокля и се опитайте да си я ушиете сама. Ако не се получи рокля, направете си покривка. Ако и покривка не стане, отрежете малки парченца от плата и ги зашийте върху някоя стара дреха. Идеята е да се занимавате с нещо, което да ви разсея от хаоса и празничната бъркотия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X