Напишете дума/думи за търсене

Няколко трика да спестим пари по Великден

Парите и времето все не ни стигат, а по празници - съвсем. Как тази година да не останем с празно портмоне, а да харчим разумно и с мярка и пак да посрещнем Великден с пълна трапеза и добро настроение?

Пазарувайте от малък град или село

В големите градове цените на яйцата и месото са високи. Така че ако седмица-две преди Великден пътуваме към малък град или село, или очакваме гости от там, нека заръчаме да ни донесат една кора яйца и малко агнешко месо. Също така може да отскочите до пазара - разликата в цените на плодовете и зеленчуците е доста сериозна в сравнение с хранителните вериги. 

На пазар с приятели

Събираме се приятели и някой отива до близкото село и купува качествени и евтини домашни яйца. След това си разделяме разходите за транспорта. Най-добре е да напазаруваме общо и козунаците, и яйцата. Така всичко ще ни излезе по-евтино, а и ще стимулираме родното производство.

Има пазар и през социалните мрежи

Във фейсбук има групи, в които фермери и хора от по-малки населени места предлагат продукцията си - зеленчуци и плодове, месо, колбаси, вино, ракия, мед, тахан, ядки и много други. По коментарите на другите потребители в групата може да прецените на кой търговец да се доверите. Обичайно продуктите се изпращат с куриер, което ги оскъпява няколко лева, но ако се комбинирате с приятели, няма да усетите разликата. И ще имате хем домашни продукти на трапезата, хем по-евтини.

Не на салатите с нитрати

И без това зелените салати са пълни с нитрати, както и пресният чесън и лук, доматите и краставиците, така че е по-добре да си доядем туршиите и да изчакаме още малко, за да дойде сезонът на зеленото.

Технология за варене на здрави яйца

Важно за варенето на яйцата е, че те не трябва да бъдат подлагани на рязка температурна разлика. Затова ги извадете от хладилника няколко часа преди процедурата. Когато ги поставите във водата, пуснете котлона първо на ниска температура, след това постепенно увеличавайте градусите, но при всички случаи варете на тих огън. Във Великденския брой на сп. "Рецепти за здраве", който вече е на пазара, ще откриете и още безотказни методи за успешно сварени яйца, както и много съвети за тяхното боядисване с естествени продукти.

Не на препиването

Автоматично смятаме, че щом е празник, трябва да се "почерпим" добре. Ами не. И не става въпрос само за бюджета ни. Става въпрос за това, че смисълът на този празник е да пречистим мислите си и да видим света по нов и пълен с надежда начин. Всъщност сега е чудесен период да намалим и пиенето, и цигарите.

Да проследим промоциите

Всяка седмица големите хипермаркети правят промоции, така че от рано следете какво може да купите на изгодна цена. И украсата, и повечето продукти за празничната трапеза може да вземете една-две седмици преди важната дата. Не купувайте всичко в деня преди Великден, защото тогава търговците умишлено вдигат цените.

В този сайт пък може да проверите къде има промоции във вашия град и да не обикаляте из всички магазини, а да се насочите натам, където ще ви е най-изгодно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X