Напишете дума/думи за търсене

По време на Великденския пост душата иска да се изчисти

Започнаха Великденските пости, които не само отнемат от тялото натрупаните токсини, но и би трябвало да изчистят ума и душата от полепналите негативни мисли. Тези седем седмици приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 28 април. До този ден се лишаваме от блажна храна, но и обръщаме поглед навътре към себе си.

Целта е извисяване на човека

Постът не е диета, няма за цел да поправи силуета на човек, нито да свали лошия холестерол или да уравновеси теглото му, а има духовна цел. Това е отдалечаване на човека от греха и приближаването му към неговото по-добро аз и към Бог. Постът е телесен и духовен. Телесният изисква да не се яде блажна храна - месо, месни продукти, мляко, млечни продукти, яйца. Духовният пост, който задължително се съчетава с телесния, има за цел нравствено и духовно извисяване. По време на поста се случва обръщане на погледа навътре към себе си. Когато отделим време да разгледаме натрупаното в душата, може да се покаем за всички лоши постъпки и мисли, които сме извършили или допуснали, да ги осмислим и да се разделим с тях.

Въздържане от гняв

Тези специални дни са подарък за душата ни, защото сега е времето да я пазим чиста и да се въздържаме от гняв, омраза, ненавист, и всичко свързано с отрицателни преживявания. Нужно е да се стремим да изтласкаме злото далече от нас и напълно да му обърнем гръб. На мястото на лошите емоции да настаним любов към ближния, към себе си. „По време на постите е нужно да се избягват места, в които може да бъдат възприети негативни преживявания. Духовният пост е по-труден и невъзможен. Изисква повече усилия, отколкото телесния“, казва отец Боян Саръев. Но постът не е задължителен за всеки. Дори за някои е нежелателен. От него се освобождават възрастните хора, кърмещите майки, бременните жени, болните и работещите тежка физическа дейност.

Може да се приема алкохол в малки количества

Приятен факт е, че алкохолът има постен произход, не се прави от мляко или от месо, но в по-големи количества променя мисленето, отвързва бесове и страсти, усилва апетита, затова трябва да се приема по малко и при повод. В големи количества той променя поведението и мисленето на постещия човек. По време на този период се случва въздържание и от любима храна, защото постът е жертва - въздържане от лакомия. Ако някой обича много фасул, леща или грах, е нужно да не посяга към тази храна, въпреки че в нея няма месо и яйца.

„А тези, които имат семеен живот, е нужно да спят в различни стаи и да нямат никакво любовно отношение“, казва още отец Боян Саръев.

Дали да се отдадете толкова стриктно на въздържание обаче решете сами.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X