Напишете дума/думи за търсене

Нетрадиционно боядисване на яйцата

Колкото по-оригинални са великденските яйца, толкова по-шарено и весело е настроението на празника. Тази година ви предлагаме да боядисате яйцата нетрадиционно.

ЕкоВеликден

Може да се възползвате от даровете на природата при боядисването на яйца – със сигурност ще направите празника по-здравословен. Розов цвят ще ви даде сокът от цвекло; бледожълт – сокът от лимон, портокал, морков; жълт – листата от бреза и цветовете от невен. Зелено ще получите с листа от спанак и коприва; синьо – от червено зеле. Бежов цвят ще придадете на яйцата с кафе, а лилав – с листата на цветето виолетка. Някои от природните багрила не действат интензивно, затова оставете сварените яйца в тях цяла нощ – а на сутринта работата ще е свършена.

1. Налейте в тенджера вода, добавете оцет (1 с.л.) и натуралния оцветител. Оставете да заври и запарете за около 30 мин.

2. Варете яйцата в тази настойка между 15 и 30 мин (в зависимост от желания оттенък). При необходимост оставете цяла нощ.

Декупаж

За да украсите великденските яйца с картинки, не е необходимо да купувате лепенки – може да ги декорирате с техниката декупаж.

1. Най-подходящи за тази техника са белите яйца. Сварете ги твърдо.

2. Разтворете желатин във вода според указанията на опаковката. Прецедете го и отделете излишната течност. Загрейте желатина, докато се разтворят гранулите.

3. Изберете салфетки с красиви цветни рисунки. Отделете горния слой и изрежете фрагментите, които ви харесват най-много. Сложете картинката върху яйцето и нанесете желатиновото „лепило” от центъра към краищата.

Развихрете фантазията си с подръчни материали

Използвайте материали, които имате подръка, за да направите от всяко яйце уникално произведение на изкуството. Включете и децата.

Ще получите хаотични фигурки, ако преди боядисване оваляте мокрите яйца в ориз или брашно.

Преди боядисването използвайте тиксо, за да очертаете символи или букви (например ХВ – „Христос Воскресе”). След като боядисайте яйцата, внимателно отлепете тиксото.

Ако искате да получите яйце на фигурки, сложете го в мрежест чорап и го потопете в боята.

Ако изрисувате картинка върху яйцето със свещ, тя ще се появи след боядисването.

След като боядисате яйцата, оставете ги да изсъхнат и ги обтрийте с растително масло – така ще придобият блестящ вид.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X