Напишете дума/думи за търсене

Топидеи за великденска украса на дома (галерия)

Всички сме в очакване на топлото време, пролетните слънчеви лъчи и, разбира се, най-важния християнски празник – Великден. Сега е моментът да украсите дома си и да посрещнете празника още по-уютно и весело. За да направите Великден още по-ярък и незабравим, може да съчетаете местните традиции с европейските обичаи, създавайки собствен празничен декор.

В християнските страни Великден се свързва с боядисани яйца, козунаци и семейни сбирки. Дори и да не влагате в него сакрален смисъл, със сигурност го очаквате като пролетен празник на топлината и светлината – затова и цялата подготовка е свързана с положителни радостни емоции. Не се ограничавайте с традиционното боядисване на яйца и купуване на козунаци от супермаркета. Опитайте се собственоръчно да разнообразите декора вкъщи, за да усетите в пълна степен удоволствието от празника. С тази цел ви предлагаме няколко лесни и красиви идеи.

Свещи и свещници

Обичайно тези великденски аксесоари се правят във формата на яйца – при това технологията е съвсем лесна. Налейте течен восък в черупка от яйце, сложете фитил и оставете восъкcът да се втвърди. След известно време ще имате необичайни свещи, които може да бъдат направени в различни цветове. Ако не ви се губи време в подобни занимания, ще откриете широк асортимент от подобни свещи в магазините за декорация те са чудесна украса за вкъщи и отлична идея за подарък.

Гирлянди

Те пасват на всеки интериор и са идеално занимание за децата, докато вие приготвяте с празничното меню. Покажете на хлапетата как да изрязват кръгове от картон във формата на яйца, пиленца или зайци и как да ги нанижат на панделки, след което да украсят с тях вратите, прозорците и огледалата вкъщи.

Още един вариант е да направите гирлянди от черупки. Измийте внимателно яйцата с разтвор от вода и оцет и ги подсушете с кърпа. С помощта на дебела игла направете малка дупка от едната страна на яйцето, а след това и от другата. Изсипете съдържанието в купа и го използвайте за готвене. Дайте на децата да оцветят яйцата и да ги нанижат на панделки във формата на гирлянд.

Цветни аранжировки

Цветята винаги носят радост и свежест вкъщи. Великден отбелязва настъпването на пролетта, така че непременно украсете дома си с живи цветя. Може да ги аранжирате по безброй начини – от обикновен букет във ваза през цвете в саксия до нетрадиционен венец. Красив елемент от декора е великденското дърво. Необходим ви е подходящ съд (кофичка за лед, саксия и др.), който да напълните със специална цветна пяна или друг материал. Поставете в него клончета от върба или овощни дървета. Може да използвате и ваза, пълна с вода, дребни камъчета или други материали, които да придържат клончетата. Украсете дръвчето с шарени яйца, цветя, панделки. Във вазата може да добавите и свежи букети. Може да си направите необичайно великденско дръвче и без клони – вземете широка чиния и подредете в нея боядисани яйца във формата на елха или пирамида.

Кошница

Великденската кошница е неизменна част от празника. Произходът на тази традиция идва още от предхристиянските времена, когато слагали в кошницата дарове, за да омилостивят боговете. Днес може да поставите в кошница дребни подаръци за близките си или да я използвате като елемент за декорация на дома. Сложете вътре цветна хартия, изкуствена трева, панделки, листа, живи цветя, цветни ленти и др. Ако правите специални кошници за децата, украсете ги с приказни герои и ярки цветя.

Венци

Те са чудесен начин да украсите входа на дома, за да посрещнете роднините и приятелите си по случай Възкресение. Традиционно се смята, че венецът символизира празника Рождество Христово (Коледа), но от друга страна, от древни времена венецът символизира топлината и близостта между хората. За класически цветове за великденския венец се смятат бялото, червеното и зеленото. Често може да видите в него яркожълти и бели пролетни цветя. Може да направите този елемент от декора на дома с помощта на цветя (естествени или изкуствени) и тънки клонки. Може да използвате също боядисани или неоцветени яйца (най-добре почистени от съдържанието им по начина, описан по-горе), цветни ленти, малки гнезда, кошнички, зайчета, пиленца. Още една идея е да използвате разноцветни кълбета прежда, които символизират великденските яйца.

Коктейли

Тази идея ще ви допадне, ако нямате много време за декорация, но имате желание да украсите празнично дома си. Вземете няколко високи чаши със столче (за коктейли или за вино), сложете на дъното малко изкуствена трева и цветя и по едно боядисано яйце. Лесно и оригинално.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X