Напишете дума/думи за търсене

В Швеция великденските яйца са картонени, във Франция ги заменят със звънчета

Христовото Възкресение е най-големият и светъл християнски празник. На този ден из целия свят летят честитки, телеграми, поздравления. Празникът се отбелязва навсякъде по света, но различните страни имат собствени традиции, които понякога могат да бъдат озадачаващи за чужденците.

Австралия – мишки вместо зайци

На Зеления континент Великден е през пролетта и вместо да възкръсва, природата потъва в тих сън. В големите градове се организират панаири, където се събират хора от различни части на континента. По същото време в Сидни се провежда най-големия панаир, наречен „Кралско Великденско шоу”. В Австралия великденските яйца не са птичи, а само от шоколад или захар. В Европа заекът е великденски символ, но в тук зайците не са на почит, тъй като са големи вредители. Затова местната традиция свързва празника с мъничкото животинче билби, което е емблема на континента заедно с кенгуруто и коалата. Вероятно „отговорна” за това е писателката Роз-Мари Дъстинг, която през 70-те години на миналия век пише книга за австралийското великденско билби.

Франция: звънчета и шоколадови монети

Във Франция символ на всеобщата великденска радост са не яйцата, а звънчетата. В празничния ден навсякъде се чува звън на камбанки. Родителите вият гнезда в дърветата, където складират шоколадови яйца. С голяма популярност тук се ползват и шоколадовите монетки, които се даряват като пожелание за щастлив живот до следващия Великден.

САЩ: парад на цветята и шапките

В Ню Йорк се провежда великденски парад – грандиозна процесия, към която се присъединяват стотици хиляди американци. Автомобилите се украсяват с цветя, а дрескодът включва екстравагантни шапки, с която се шества по улиците на Манхатан. Парадът започва в 10 сутринта на Великден от Пето авеню, като една от атракциите са хората в забавни костюми, движещи се на платформи. Всяко великденско яйце съдържа въпрос и този, който го получава като подарък, първо трябва да отговори на питането, а след това може да похапне от яйцето.

Германия – риба, а не агнешко

В Германия основен великденски персонаж е великденският заек, който носи шарени яйца. Децата вземат дейно участие в подготовката на празника – майсторят специални кошнички, в които после се поставят „сладки” подаръци, които се крият под дърветата. В съботната вечер преди Великден в Германия палят огромни огньове, които са символ на края на зимата и изпепеляването на всички лоши чувства. На закуска в неделя се събира цялото семейство и всички си разменят дребни подаръци, похапвайки сладкиши. На обяд пък традиционното ястие е риба, след което хората си ходят на гости и пият чай.

В Швеция гонят зли духове

Шведите смятат, че на Великден на улицата излизат всички нечисти сили и затова главната традиция е да се палят огньове, които да изгонят лошотията. Освен това, домовете се украсяват с пъстри цветя и играчки във формата на пиленца. Великденските яйца се правят от цветен картон, а вътре се поставят бонбони или сладкиши.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X