Напишете дума/думи за търсене

7 нестандартни начина за боядисване на великденските яйца

Боядисаните яйца са универсалният символ на Великден, а традицията датира още от древна Месопотамия. В днешно време хората са заети и са склонни да купуват вече боядисани яйца или пък шоколадови, но да бъдем честни - да ги декорираш сам е много по-забавно.

За щастие има безброй начини и най-различни материали, с които да сътвориш едно разкошно яйце. Цветя, конци, цветна захар, стари вратовръзки - всичко може да помогне за това яйцето да придобие нетрадиционен вид.

Експериментирайте! Предлагаме ви няколко необикновени великденски идеи. Някои яйца са толкова красиви, че определено ще ви бъде трудно просто да ги счупите и изядете.

1. Спринкълс

източник: studiodiy.com
източник: studiodiy.com

Какво ви трябва за великденски яйца, наречени Спринкълс:

Цветни топченца, които може да намерите в магазините за сладкарство. Могат да бъдат перлички или цветна захар. Кликнете върху линковете и от сайта може да си изберете и друг тип подобна декорация.

Твърдо сварени яйца

Лепило

Четка за рисуване

Лъжица

Пригответе всичко, което ви трябва. Изсипете топчетата в средно голяма купа и изстискайте малко лепило върху хартия за печене. С четката за рисуване покрийте добре и равномерно яйцето с лепило. След това го потопете в цветните топченца, натиснете го хубаво, за да се покрие добре едната му половина.

Използвайки лъжица, покрийте с топченца и останалата част от яйцето. Идва ред на най-важната част. След като яйцето е покрито цялото с топченца, натиснете силно задната част на лъжицата по всички страни на яйцето, за да

се закрепи добре цветната украска. Ако пропуснете тази част от подготовката, топченцата ще паднат много лесно.

Важно! Яйцата, поръсени с цветни топченца, са само за декорация. Те не се ядат, заради употребата на лепилото в украсата им.

2. Със стара вратовръзка

източник: ourbestbites.com
източник: ourbestbites.com

Трябва ви вратовръзка от коприна. Проверете етикета, за да сте сигурни, че не е от полиестер, защото привидно те изглеждат същите. Копринени неща на изгодна цена може да откриете в магазините за втора употреба. Естествено не е задължително да разчитате само на вратовръзките, може да използвате копринени стари блузи, шалове и т.н.

Разрежете вратовръзката по шевовете и я разпънете. Поставете яйцето по средата, пристегнете коприната около него и помнете - колкото по-силен е контактът на плата с яйцето, толкова по-наситен отпечатък ще се получи. След това завържете получилото се вързопче с нещо. Подрежете стърчащите краища на вратовръзката.

След това сложете яйцата в тенджера с вода. Добавете 1/4 ч.ч. оцет и ги оставете да заврат. След около 20 минути поставете яйцата в кърпа, за да изсъхнат и изстинат и чак след това може да премахнете плата.

3. Яйца в преливащи се нюанси

източник: elhadadepapel.blogspot.com
източник: elhadadepapel.blogspot.com

Поставете яйцето в чаша с боя, която обхваща малка част от него, и изчакайте няколко минути, преди да добавите още малко вода. Доливайте по малко вода и изчаквайте, докато яйцето е изцяло покрито с вода. Направете същото, докато яйцата са напълно покрити от водата. Ако сте работили правилно, несъмнено яйцето ви ще излезе от чашата в прекрасни преливащи се нюанси.

4. Лесно и бързо - водни боички и акварелни моливи

източник: alisaburke.blogspot.com
източник: alisaburke.blogspot.com

След като оцветите яйцето с водни бои, не чакайте повърхността да изсъхне, а хванете молива и го изрисувайте. Резултатът е по-богата и мека линия с красиви детайли. Оставете го да изсъхне и сте готови.

5. Драскулки с перманентен маркер

източник: alisaburke.blogspot.com
източник: alisaburke.blogspot.com

Забравете за цветовете и придайте изчистен дизайн на вашето яйце само с черни драскулки. Преди това може да направите дупчица и да оставите вътрешността да изтече.

6. Дантелени отпечатъци

източник: diytilwedie.blogspot.com
източник: diytilwedie.blogspot.com

Обвийте яйцето с дантела и притиснете силно. Увийте и закрепете с ластик. Потопете яйцето в боята.

За да се отпечата добре дантелата, използвайте оцет и вряща вода.

7. Китайски пъстри яйчица от чай

източник: http://steamykitchen.com/2147-chinese-tea-eggs-recipe.html
източник: http://steamykitchen.com/2147-chinese-tea-eggs-recipe.html

Съставки:

6 яйца

3/4 ч.ч. соев сос

2 звездовидни анасона

2 с.л. черен чай (или 2 пакетчета)

1 пръчка канела

1 ч.л. захар

сушена мандарина или портокалова кора (по желание)

Внимателно поставете яйцата в средна тенджера, потепете ги във 2-3 см вода.

Изчакайте да заври, намалете толината и оставете да къкри в продължение на 3 минути.

Извадете яйцата и ги оставете да се охладят под течаща студена вода.

Използвайки гърба на чаената лъжичка, потупайте черупката, за да се натроши добре отвсякъде.

източник: http://steamykitchen.com/2147-chinese-tea-eggs-recipe.html
източник: http://steamykitchen.com/2147-chinese-tea-eggs-recipe.html
Колкото повече потупвате, толкова по-сложен и интересен ще се получи дизайнът. Все пак черупката не бива да се разпада, а само да се натроши и да остане върху яйцето.

В същия съд с вряща вода върнете яйцата и добавете останалите съставки.

Оставете ги да заврят и веднага намалете топлината. Варете в продължение на 40 минути, след това покрийте с капак и оставете яйцата за няколко часа до една нощ под капака.

Колкото повече време ги оставите, толкова по-наситен ще е дизайнът им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X