Напишете дума/думи за търсене

Полезни съвети в сезона на алергиите

Безспорно най-податливи на алергии ставаме през пролетта. Десетките цъфтящи растения, дори в града, прахта, все по-силното слънце са причина да развиваме различни видове непоносимост.

При алергиичните болести може би в по-голяма степен, отколкото при другите болести, болният има шанс да идентифицира отключващите фактори на болката, да ограничи влиянието им и сам да подобри здравето си. Прогнозите са през следващите години процентът на алергичните болести да нараства поради непрекъснато увеличаващото се разнообразие от вещества, към които човешкият организъм е чувствителен.

Алергия при деца

Алергичните болести при бебета и малки деца в днешно време зачестяват, което е особено обезпокоително за родителите им. Астматичните пристъпи понякога застрашават живота и изискват незабавно лечение. Те протичат с много силни реакции (като оток на устните и устната кухина), което често е признак на започваща анафилаксия.

Алергията към краве мляко се среща често при бебета на изкуствено хранене. Това е основателна причина те да се кърмят от майките си поне до навършване на пет или шест месеца. Още повече че в първите седмици от живота майчиното мляко ги снабдява с ценни защитни протеини (защитни антитела, наречени имуноглобулини) срещу дихателни, гастроинтестинални и менингеални инфекции. Грижите за алергичните деца не са леки и изискват много внимание. Най-честите симптоми за появата на алергии са диария, коремни болки и обриви.

Изследванията, проведени в последно време, показват, че известна промяна в диетата на майката може значително да намали риска от алергични болести у деца. През периода на кърмене майката трябва да избягва храни, които спомагат за появата на алергии (яйца, мляко, фъстъци), и да приема 1500 мг калций дневно като компенсация на този в млякото, което няма да консумира.

За храненето на кърмачета, когато е налице невъзможност майките им да ги кърмят и при непоносимост към кравето мляко, се използват т. нар. модифицирани или хипоалергенни млека (получени след разграждане на млечните протеини чрез хидролиза).

Независимо от начина на обработка частично хидролизираните хипоалергенни млека никога не трябва да се прилагат за лечение на кърмачета с алергия към краве мляко! В тези случаи е задължителна консултация с педиатър алерголог.

Соевото мляко е стандартен заместител на кравето, но е скъпо и вкусът му не е особено приятен за бебетата. Освен това то може да е също така алергенно, както кравето мляко. Повечето храни трябва да се добавят постепенно към бебешката диета. Ако при приемането на нови храни се развият симптоми на алергия или непоносимост, те трябва да се лекуват от лекар алерголог.

Анафилактични реакции спрямо храни рядко се наблюдават през детството. Алергиите към яйца и мляко обикновено изчезват след петата година, но към лешници и орехи могат да останат през целия живот.

Имунизации на алергични деца по принцип трябва да се избягват, защото съществува реална опасност от анафилактична реакция.

Обривите, засягащи кожата, са особено чести при малки деца. Остра сенна хрема се среща по-често при деца, отколкото при възрастни. Обривът се появява на местата, намиращи се в допир с недобре изпрани и недоизплакнати от сапун и дезинфектиращи средства пелени, обикновено по кожата на седалището, бедрата и долната част на корема. Кожни обриви от продължително задържане в подмокрени пелени невинаги са признак на алергия – избягват се чрез по-често подмиване и намазване с неутрализиращ крем (без консерванти).

Екземата е свързана със сърбеж, който принуждава децата силно да се чешат. За лечение се използват компреси с билки и други успокояващи сърбежа мазила и лосиони, предписвани от специалист дерматолог. За незабавното ефективно лечение е от първостепенно значение да се определят причината и типът на алергията или непоносимостта. С правилен лечебен подход симптомите могат почти напълно да се елиминират. Необходими са и укрепващи детския организъм дейности с цел добра физическа хигиена и здравословна околна среда в дома. Редовното почистване на детската стая отстранява повечето вътрешни и външни алергени и ако въпреки това състоянието на детето не се подобри, задължителна е намесата на специалист за изследване и лечение.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X