Напишете дума/думи за търсене

Вредни ли са антибактериалните гелове за малчуганите

Да измиеш ръцете си без вода и сапун е изключително полезно. Те вече са неизменна част от дамската чанта. Помагат да се предпазим по време на грипни епидемии или бум от стомашно-чревни вируси, да забършем ръце след пътуване в метрото и дори след здрависване с не особено чистоплътни събеседници. Но учените алармират, че прекалената им употреба крие рискове за здравето, особено при най-малките.

Преди всичко специалистите подчертават, че геловете не заменят миенето на ръцете. Те са за моменти, когато нямаме достъп до мивка, когато бързаме или просто искаме да отмием нещо набързо. Това обаче не изключва доброто старо измиване със сапун и вода. Защото само чрез него се махат микробите.

Позволят проникването на опасни субстанции

Освен това скорошно изследване, публикувано в списание „Plos One“, алармира, че прекаленото използване на антибактериални гелове всъщност изнежва кожата и благоприятства абсорбирането на химически субстанции. Някои от тях като бисфенол А крият сериозни рискове особено за здравето на децата. Съдържащ се също в пластмасови бутилки, кутии за храна и найлонови пакетчета, той се смята за отговорен за заболявания на сърцето, черния дроб, диабет, неправилно развитие на мозъка и хормоналната система при малчуганите.

Алергии и обриви

Учените са категорични, че прекалената употреба на антибактериални гелове, но също така и на сапуни, може да наруши нормалния баланс на кожата и да провокира множество алергии. Особено при най-малките, които са и най-чувствителни. Рисковете са екземи, обриви, дори главоболие и позиви за повръщане, защото често химикалите в състава са силни и дразнят както кожата, така и дихателните пътища и очите на малчуганите.

Затова специалистите препоръчват тези гелове да се използват само в краен случай при децата, по възможност и при възрастните. Те подчертават, че понякога излагането на микроби е много по-безопасно от прекаленото третиране с химикали. И напомнят, че имунната система на детето се стимулира именно чрез излагане на дразнители, а не чрез живот в стерилна среда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X