Напишете дума/думи за търсене

Кога къпането отмива здравето на кожата

Нови правила: бърз хладък душ, без “гъба” и агресивен душ гел. Заради прекалено силната козметика вълна от САЩ агитира къпането да не е всеки ден. Евтин вариант за толерантна кожа: честа хигиена на тялото само с вода.

Първите летни температури в западното полукълбо нажежиха дебата как да се къпем, за да не вредим на кожата си. Оказва се, че само си въобразяваме, че знаем правилния отговор. Няма как. Дори след кожните лекари по света липсва консенсус, въпреки че мненията се приближават към разумни общовалидни препоръки. Те обаче разклащат втълпените ни в детството правила. Темата само изглежда “лека”. От начина, по който се мием, зависи колко бързо ще се сбръчкаме, но още по-важното е, че грешките може да доведат до екземи, алергии, инфекции=

През последните години тече голям дебат за ефектите от прекаленото “саниране” на тялото. В масовата предства колкото по-често и с повече като вид и количество хигиенни средства влизаме в банята, толкова сме по-чисти и съответно ще сме по-здрави. Сутрин се жулим ожесточено с ексфолиращи средства и се заливаме на кило с ароматизирани антибактериални душ-гелове и сапуни, за да сме приятни на околните. Вечер повтаряме за собствено удоволствие. А все по-често и на психологическа основа - да “измием” стреса и неприятностите от деня. Като 99% го правят по начин, който уврежда кожата. (До какво води това, вижте в карето.)
Традиционните измиващи средства си вършат идеално работата да отстранят от кожата всички видими и невидими замърсявания. Но когато се използват прекалено интензивн, се нарушава естествената водно-липидна мантия на кожата - дискретен защитен слой с водни и мастни компоненти. Променя се и микробиомът - нормалните микроорганизми, които се чувстват добре върху кожата ни и балансират имунните ни реакции.

Темата е от горещите точки в дерматологията през последните няколко години.

От САЩ идва школа, която съветва къпането да не е всеки ден с цел да не се лишава кожата от естествената си защита. Условието е всеки ден да се поддържа добрата хигиена на слабините и подмишниците, но без агресивни миещи средства. Този съвет е оправдан, когато всекидневно се ползват традиционни “силни” измиващи средства в комбинация с гореща вода и продължително къпане. Но има и по-елегантни решения. С тях съвременния човек не се лишава от комфорта на усещането за чистота и свежест, а в същото време спястява на кожата си въздействието на агресивната хигиена, коментира доц. д-р Жана Казанджиева, опитен дерматолог от Александровска болница. Например може да се ползват синдети - нова генерация измиващи средства, които щадят естествения защитен филм върху кожата. Най-добре е да са с рН от 4,5 до 5,5 и с овлажняващи и омазняващи съставки. За хората с уязвима и чувствителна кожа и това не е достатъчно - при тях грижата продължава и след излизането от банята с козметика за тяло. Ако кожата не е проблемна, има и евтино решение - къпане всеки ден само с вода.

СНИМКА: PIXABAY
СНИМКА: PIXABAY

Душ или вана? Категорично душ, казва доц. Казанджиева. Тя съветва също всички, които използват естествени или изкуствени “гъби” за баня да ги сменят често като четката си  за зъби - на 1-2 месеца. Идеалното е изобщо да не се прибягва до такива приспособления, а миещото средство да се нанася с ръката. От една страна, “гъбите” (синтетични, луфа, сюнгер) имат абразивен ефект и може да създадат микротравми по кожата, от друга - в порестата им материя се задържат и размножават микроорганизми.

Какво се случва с кожата при често и агресивно къпане?

Дерматологията нарича естествения защитен филм, който ни покрива, кожна бариера. Когато непрекъснато отстраняваме миролюбивите бактерии по кожата и я лишаваме от мазнините й, си причиняваме две злини. Видимата е, че бързо повяхваме. Но има и по-лошо. Върху прекалено сухата кожа много лесно сe образуват микроцепнатини, които отварят вратата за инфекции на фона на отсъстващите добри естествени микроорганизми, които си били избити наред с евентуалните лоши бацили. Освен това сухата кожа е по-чувствителна и затова по-склонна към алергични реакции и широк кръг от кожни заболявания, които популярно наричаме екземи.

От горещата вода, особено при продължително въздействие, се разширяват повърхностните кръвоносни съдове. Това с времето може да увеличи рисковете от възпаляването им и от развиване на розацея - най-очевидният й симптом са трайни розово-червени петна по лицето.

Дългото къпане - за нормално се смята под 15-20 минути, не само поврежда кожната бариера, но излага кожата на всичко, което естествено или за дезинфекция присъства във водата. Това предупреждение е особено важно при пътуване в чужбина в райони, в които водата не е подходяща за пиене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X