Напишете дума/думи за търсене

Полезни съвети в сезона на алергиите

Контактен дерматит при деца. Детската кожа е много чувствителна. Вълнена дреха в непосредствен допир с кожата на детето причинява в повечето случаи зачервяване и сърбеж. Вълнената материя е дразнител, но химикалите, използвани при фабричното производство, причиняват контактен дерматит, особено на места, където дрехата плътно прилепва към кожата. Изпирането и почистването на новата дреха още преди първото обличане в повечето случаи предотвратяват тези прояви. Контактен дерматит около устата се дължи на често близане на устните. Кисели храни и сокове, засъхнали около устата, също могат да причинят контактен дерматит.

Алергичен ринит при деца. Комбинацията на алергичен ринит с простуда е много често срещана. Децата добиват типичен „алергичен вид”: дишат през устата поради непрекъснато запушен от секрет нос, имат тъмни кръгове около очите с особен, наречен алергичен, блясък. Такива деца често кихат, имат алергичен конюнктивит и кашлица. Сезонният алергичен ринит обикновено не се среща преди навършването на три години, защото са необходими няколко години за развитието на свръхчувствителност с имуноглобулин Е антитела. Все пак деца, живеещи в южни райони, могат да развият поленова алергия още през първата година от раждането.

Заболяване на средното ухо. Сериозни усложнения на детския алергичен ринит са болестите на средното ухо и възпалението на околоносните синуси, т. нар. синузит. Възможно е синузитът да се развие вследствие на честото излагане на някой инфекциозен дразнител, сенсибилизация към алергени или например цигарен дим. Само в САЩ годишно се разболяват десет милиона деца и това страдание е най-честата причина за загуба или силно намаляване на слуха. Най-често боледуват деца под 5-годишна възраст, като симптомите остават скрити, защото на тази възраст обикновено няма явна симптоматика.

Загубата на слуха става в периода, когато децата започват да се учат да говорят и да разбират говора на околните, което силно забавя умственото им развитие. Те стават нервни, капризни, в някои случаи – дори агресивни. Заболяването е резултат от блокиране на евстахиевата тръба, получено вследствие на възпаление. Евстахиевата тръба свързва задната част на гърлото (фаринкса) със средното ухо. При децата тя е още недоразвита, по-къса и поради това проникването на инфекция от гърлото и носа в средното ухо става по-лесно.

С течение на времето и при несвоевременно и неправилно лечение серозното възпаление може да премине в гнойно, тъпанчето се пробива и гнойният секрет изтича навън, а слухът вече е силно отслабнал или напълно загубен. Първоначално възпалението засяга едното ухо, но при чести ангини и настинки се засяга и другото. По-рядко се среща едновременно заболяване и на двете уши.

Как родителите могат да забележат своевременно болестта? Детският слух е много чувствителен, детето веднага реагира с обръщане на главата към източника на звук (дрънкалка, свирка, говор). Родителите трябва да следят за всяко забележимо намаляване на слуха и да потърсят помощта на педиатър или специалист, когато детето слабо или въобще не реагира на звук.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X