Напишете дума/думи за търсене

Ранното затопляне предизвиква силни алергии

Тази година се зарадвахме на ранните слънчеви лъчи, които събудиха природата по-рано. Но това доведе до едновременно цъфтене на дърветата и тревите, и хората с пролетни алергии получиха по-силни пристъпи. Защо се получи това, подробно обяснява алергологът д-р Анна Валериева, д.м. от Александровска болница.

При алергия имунната система работи погрешно

„Тя разпознава някакви нормални безвредни фактори на средата като заплаха и става хиперактивна. Грижи се за това да пази организма прекалено много“, обяснява д-р Валериева.

В България първият алерген при разпукването на пролетта и лятото е цъфтежът на дърветата. Заради неочаквано високите температури дървесният и тревният полен започнаха да цъфтят почти едновременно. Това предизвика тежки алергични пристъпи.

алергологът д-р Анна Валериева
алергологът д-р Анна Валериева

Най-често оплакванията са от очите и носа – ринитни и конюнктивитни

Алергичните към полени имат сърбеж и сухота в очите, в носа, кихане, водниста секреция, запушване на носа, зачервяване на конюнктивита, светлобоязън – не издържат на слънчева светлина. Цялата тази алергична симптоматика води до усещане за отпадналост, замаяност, сънливост. „При лечението на първо място овладяваме симптомите, за да подобрим живота на пациента. Даваме терапия, както за носа, така и за очите. На първо място от системните медикаменти се дават антихистамините. Модерните антихистамини не причиняват сънливост при пациентите. Приемат се веднъж на ден и не пречат при шофиране“, обяснява алергологът.

При пациенти със сенна хрема, които не се лекуват, проблемът може да рефлектира върху белия дроб. В около 40% от случаите е възможно да се отключи астма. Един тежък астматичен пристъп влиза в ремисия обикновено за около седмица.

Имунотерапията може да реши проблема

„Единственият начин да променим естествения ход на болестта е да проведем имунотерапия при пациентите, които са подходящи. Тази терапия отнема 3-4 години. Идеята е да „обучим“ имунитета да не реагира по такъв агресивен начин към иначе безобидните алергени от средата“, обяснява д-р Валериева. На пациентите се дават покачващи се дози от алергена (точно това, към което той е алергичен), за да спрат симптомите при следващ контакт с него. Съществуват различни форми на имунотерапия, но най-общо възможностите са две: инжекционна и такава, която се приема през устата (капки и таблетки).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X