Напишете дума/думи за търсене

Що е то контактна алергия

Понякога на определени участъци по тялото ви се появява дразнещ сърбеж, избиват червени петна или дори мехури и всичко това на пръв поглед без видима причина. Изолираните обриви, които покриват само определени участъци от кожата, най-често представляват контактна алергия.

Когато обривът е от храна, най-често се проявява на повече от едно място по кожата и най-вече по корема, но когато имате петно само в сгъвките на коленете, или под мишниците, или по врата, най-вероятно става дума точно за контактна алергия. Както си личи от името това е алергия, която се отключва при контакт с определени съставки.

Трудна е за диагностициране, защото в повечето случаи не се появява веднага при допир с раздразнителя, а най-често 8-12 часа по-късно, а понякога дори след няколко дни. Точно заради това е трудно да се установи точният причинител на контактна алергия, защото трябва да се имат предвид всякакви дрехи, бижута и препарати, с които сте имали досег в последните дни.

Как се проявява?

В повечето случаи пациентите имат чувството, че алергията се проявява в рамките на минути, защото изведнъж започва силен сърбеж, избират червени петна или пъпки и дори може да се стигне до оток, поява на мехури и в най-тежките случаи – гной. Но макар и симптомите да се проявяват бързо, контактната алергия може да се е развивала дни преди това без никакви признаци. Затова много от хората бъркат, като смятат, че провокаторът е това, с което са били в контакт в момента на появата на сърбежа. В повечето случаи алергията се появява едва при повторен контакт с алергена, защото след първия се произвеждат специфичните антитела.

Какво може да я провокира?

Една от най-широко разпространените алергии е тази от никел. И тъй като той се използва масово, сме изложени на много висок риск от този алерген. Алергията може да провокират бижута, часовници, ципове, катарами за копани, закопчалки, дори рамки за очила, монети или домакински съдове. Най-често петна и сърбеж се появяват например по ръцете от гривна или часовник, по врата от гердани, по ушите от обици или по корема от катарама или цип.

Други алергени, с които се сблъскваме всекидневно са хромът и формардехидите. Широко използвани в производството на текстил и кожи, те правят всяка наша дреха потенциална заплаха. Алергията предизвикана от текстилни продукти в някои случаи е с много трудно доказуема причина. Понякога може да сме носили една дреха месеци наред и никога да не е дразнила кожата ни, но при определени условия да предизвика алергия.

Причината е, че може кожата ни да е чувствителна точно в този момент, да сме се изпотили, дрехата да ни е станала тясна. Факт е, че при изпотяване например има много по-висок риск някоя от вредните съставки да навлезе в повърхностния слой на кожата. Затова тази алергия се проявява най-вече в участъците, където е най-силно потенето – мишници, коленни свивки, врат, както и на местата, където платът се търка в кожата – талия, бедра, лакти.

Някои хора проявяват и алергия към латекс. Най-често това се случва, когато сме изложени на постоянен контакт с него – например медицински лица, на които им се налага всекидневно да работят с латексови предпазни ръкавици или пациенти, които заради чести проблеми или операции, са принудени да използват дълго време катетри. Но латекс се съдържа също и в презервативи, лейкопласт, надуваеми играчки, балони, дори бебешки биберони, затова всички сме изложени на риск.

Как се лекува?

Контактната алергия може да се лекува единствено след консултация със специалист, защото за различните алергени се прилагат различни препарати. Най-важното е, да се открие причинителят и да се отстрани по-нататъшен контакт с него. В противен случай лечението ще е неефикасно. А то самото се състои най-вече в мазане с антихистаминови кремове, а в по-тежките случаи приемане на антибиотици или слаби кортикостероиди.

Как да се предпазим?

Ако сме с чувствителна кожа, винаги трябва да внимаваме какво е качеството на дрехите и бижутата ни. Препоръчително е да пазаруваме дрехи, особено бельо, само сто процента от памук или лен, да носим само бижута с висока проба, да не купуваме нищо без етикет, на който стриктно да е изписано съдържанието, да не носим изкуствени материи, нито дрехи в прекалено ярки цветове, които най-вероятно съдържат оцветители, които ще ни раздразнят. Желателно е да не носим кожи, както и прекалено тесни дрехи, особено през лятото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X