Напишете дума/думи за търсене

Бижутата на най-стилните първи дами в историята (галерия)

Заради отсъствието на фигурата на първа дама през последните години появата на съпругата на новоизбрания президент ген. Румен Радев предизвика вълна от коментари и широк обществен отзвук. Визията на Десислава Генчева, облякла минижуп в нощта на изборите, доведе след себе си хиляди негативни коментари. Някои дори започнаха сравнения с Мелания Тръмп в полза на американската съпруга. Други пък счетоха, че дори това е твърде много и е крайно неуместна съпоставката между Радевата първа дама и световния президентски елит. И с право.

Но не заради това, че сме много по-бедна държава и не е уместно да сравняваме Генчева от България с милиардерската съпруга Тръмп, а заради елементарната липса на знания по протокол. Все пак не струва 1 милион долара да ти хрумне идеята да облечеш бяла риза с права черна пола до коляното. Затова пък в същото време само един пръстен, който носи Мелания Тръмп, струва точно толкова. Тя обаче не е единствената първа дама, която има колекция от бижута за милиони. Ето какви накити притежават още най-стилните съпруги на държавни глави в историята.

Джаки Кенеди превръща перлите в запазена марка

Когато говорим за Джаки Кенеди, няма как на първо място да не изникне нейната запазена марка – перлите. Като цяло те са популярен избор за бижу от повечето първи дами на Америка. Знаете ли, че най-малко 14 от дамите, стъпвали в Белия дом, са с перлена огърлица на официалните портрети? Началото поставя Анджелика ван Бюрен.

През 2010 г. аукционна къща в Лондон организира търг за някои от най-известните бижута на г-жа Кенеди. В него участват две огърлици, едната от които носена при държавно посещение в Колумбия, диамантени обици и други. Колекцията ѝ се оценява на няколко милиона долара.

Мелания Тръмп носи на безименния си пръст близо над 1 милион долара

Мелания Тръмп носи на безименния си пръст близо над 1 милион долара
Мелания Тръмп носи на безименния си пръст близо над 1 милион долара

Това, че тя е единствената първа дама в Белия дом, която има гола фотосесия, далеч не е най-фрапантното нещо около личността ѝ. Г-жа Тръмп може да се похвали и като първата дама с най-скъпа колекция от бижута. Само на сватбата си с Доналд Тръмп тя носи рокля за $ 100 000, инкрустирана с 1500 кристала. Годежният ѝ пръстен пък струва 1,5 млн. долара.

През 2010 г. Мелания решава да пусне за онлайн продажба колекция от бижута. Цялата продукция се изкупува за 45 минути.

Кралица Рания купува тиарата на загинала в самолетна катастрофа кралска особа

Кралицата на Йордания почти винаги е забелязвана да носи тиара по време на короновани приеми. Една от най-известните ѝ придобивки е диадемата на кралица Алия. Тя е създадена по поръчка от френската къща Cartier. След трагичната смърт на кралицата в самолетна катастрофа през 1977 г. диадемата се предава на дъщеря ѝ - принцеса Ая. Тя пък я продава на кралица Рания.

Кралицата на Йордания почти винаги е забелязвана да носи тиара по време на короновани приеми.
Кралицата на Йордания почти винаги е забелязвана да носи тиара по време на короновани приеми.
Още една тиара - от зелени изумруди, остава във времето като пример за неотразимо бижу. Тя е специално изобретение на Boucheron в чест на съпругата на краля на Йордания.

Шейха Моза носи винаги тюрбан, но не без огърлица за милиони

Шейха Моза бин Насер ал Миснед е втората съпруга на емира на Катар. Макар да е на 56 г. и да има 7 деца, тя изглежда безупречно. Не едно и две издания по света са заявявали от първите си страници, че шейха Моза няма аналог по класа и стил. А в същото време те са съчетани с дипломатически умения.

Шейха Моза бин Насер ал Миснед е втората съпруга на емира на Катар.
Шейха Моза бин Насер ал Миснед е втората съпруга на емира на Катар.

През 2002 г. тя скандализира Арабския свят, появявайки се публично с открито лице. Поведението ѝ се превърна в културна революция за Катар. То стана катализатор на основна реформа, даваща право на жените да гласуват, да карат кола и да избират дрехите си.

Начинът ѝ на обличане определено е сред главните неща, които правят впечатление, но бижутата, с които ги съчетава, също привличат погледите. Едно от най-известните е масивна огърлица от Cartier, създадена по индивидуална поръчка, на стойност над 1 милион долара.

Мери Тод Лънкълн имала колекция от перлени розетки, нанизани на конски косми

Мери Тод Линкълн e първата жена, която е наречена първа дама в пресата. При встъпването си в длъжност Ейбрахам Линкълн ѝ подарява част от комплект бижута Tiffany & Co – комплект гривни и колие за 530 долара (днес цената им възлиза на около 13 000 долара). Пресата не пропуска да отбележи, че той не е закупил целия комплект, който включва още пръстен и обеци.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X