Напишете дума/думи за търсене

Какви домашни любимци са подходящи за различните детски възрасти

Родителите често се чудят кога да вземат домашен любимец за детето си. Истината е, че въпросът е не кога, а какво животно е подходящо за различните малчугани.

За хиперактивното и лесновъзбудимото дете е подходяща котка. Тя усеща състоянието на човека, а меката й козина и нежното й мъркане успокояват.

На срамежливия и неуверен в себе си малчуган подхожда куче. Покрай него той ще се чувства защитен. Кучето помага да се запълни дефицитът от общуване. Детето няма да намери по-предан приятел.

Ако по някакви причини е невъзможно вкъщи да се гледа по-голямо животно, то идеалният питомец е морското свинче. То е най-контактният от всички гризачи. Обича да го държат в ръце и да го галят.

Тийнейджърът е способен сам да си избере домашния любимец. Той има сили и търпение да възпитава животното, разбира своята отговорност и като цяло може самостоятелно да се грижи за всяко животно. За тази възраст е характерна най-силната привързаност към животните. Обърнете сериозно внимание, ако тийнейджърът пожелае да си вземе бойна порода куче. Това може да означава, че у него има скрита агресия.

Кога не бива да взимате любимец вкъщи

Няма абсолютни противопоказания. Не е добре да взимате екзотични животни, грижите за които са сложни, както и кучета бойни породи, ако имате малки деца вкъщи. Не бива да взимате любимец, ако детето има алергия от козината на животните.

Подготвихте ли се за пристигането на новия обитател

Не дръжте на детето лекции как да се грижи за любимеца, а обсъждайте заедно въпроси като каква порода да е той, какви са предстоящите трудности и радости, споделяйте съмненията си, четете заедно книги за това животно, разглеждайте техните илюстрации.

Заедно избирайте необходимите аксесоари - дрешки, клетки, нашийници, легло. Когато животното вече е у вас, през първите две седмици му отделяйте с детето особено внимание. Нека то се учи да общува с питомеца и да се грижи за него заедно с вас.

Ако решите да си вземете животно

Изберете любимец, подходящ за вашето семейство, като съобразите с общото желание и начина ви на живот.

Запознайте се с особеностите на избрания вид, запасете се с необходимата ви литература.

Решете навреме къде ще оставите животното, когато отивате на почивка, кой ще го води на разходка, има ли някой от семейството алергия, каква е продължителността на живота на този вид.

Направете си програма, така че докато животното свикне с вас, винаги да има някой вкъщи, защото то може да заболее от скука.

Подгответе се, че отначало то ще вдига шум и ще прави бели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X