Напишете дума/думи за търсене

Забавления за домашните любимци

Не се изненадвайте, ако домашният ви любимец къса тапицерии, драска мебели или яде обувките ви. Това е сигурен знак, че на животното му е скучно и му се играе. Дори може да изпадне в депресия и да се разболее тежко, ако не се движи достатъчно. Затова е важно всеки притежател на домашен любимец да му намери подходящите забавления.

От скука и депресия са застрашени животните, които живеят в апартамент, в зоопарк или в цирк. Доц. Стоян Лазаров от националния природонаучен музей към БАН ни разказва кои са начините за забавление на различните домашни животни. Той обяснява, че всяко животно има темперамент, който определя потребността му от различни игри.

Кучетата трябва да тичат на воля

Любимо занимание на домашните кучета е разходката, която е и най-елементарната и задължителната грижа за тях, обяснява доц. Лазаров. И колкото по-продължителна е тя, толкова по-добре. Тичането е още по-полезно (особено за хрътките и пастирските кучета. Колкото повече им се ангажира вниманието с разходки и бягане, толкова по-щастливи и здрави ще са четириногите. Добра идея е да вържете кучето си за колелото си и докато вие се возите, да го накарате да изразходи енергията си. Ако нямате време за това, играйте повече с него в дома ви, съветва ученият.

Напълнете гумена кучешка играчка с лакомства и му я дайте, за да се забавлява с нея, докато извади вкусотиите.

Може да направите дупки в пластмасови шишета, за да пъхнете от любимата му храна вътре. Докато кучето си играе с шишето, храната ще изпадне и то ще се почувства едновременно провокирано и наградено.

Скрийте суха кучешка храна на различни места в къщата, за да провокирате кучето да я намери. Откриването й отнема време и поддържа мисълта на кучето активна и заинтересована.

Използвайте стара кърпа или въже, за да играете на теглене с кучето си. Не забравяйте, че винаги трябва да останете лидер в играта. Не го оставяйте да ви победи.

Накарайте го да заслужи лакомствата си. Комбинирайте команди с награждаване, като карате кучето да сяда, ляга, става, да стои мирно или да прави трикове, за да заслужи наградата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X