Напишете дума/думи за търсене

Как животните възпитават децата

Смята се, че домашният любимец развива у детето чувство на отговорност и желание да се грижи за по-слабите. Но родителите са тези, които трябва да го водят по този път. Ето какво съветват детските психолози.

Някои основни правила

Без родителски пример децата няма как да станат грижовни и отговорни, а животните може да бъдат ваши помощници във възпитанието на малките. Ако имате животно вкъщи, просто следвайте няколко правила. Едно от тях е да помните, че детето ви копира във всичко и ще се отнася към любимеца така, както вие се отнасяте към него. Затова изразявайте своята любов и загриженост към животинчето. Друго правило е да не изисквате от детето обещания, че само ще се грижи за домашния любимец. Дори един тийнейджър не може да се справи с всичко, да не говорим за по-малките деца. Постепенно въвличайте детето да ви помага в отглеждането. Например да следи дали има вода или да го нахрани. Нека малкото да разбере, че грижата за животното е радост, а не досадно задължение. Важно е също да превърнете съвместната грижа и разходките в приятно забавление. Не забравяйте, че е добре да бъдете заедно с детето и с любимеца и в радости, и в неприятности – и на изложение, и при ветеринарния лекар. И накрая - отнасяйте се към кучето или котката като към член на семейството, а не като пречка във всекидневието ви. Детето постепенно ще привикне да взима участие в грижите, без да му напомняте постоянно за това.

Какъв любимец да вземете у дома

За хиперактивното и лесно възбудимо дете е подходяща котка. Тя усеща състоянието на човека, а меката й козина и нежното й мъркане успокояват. На срамежливия и неуверен в себе си малчуган подхожда куче. Покрай него той ще се чувства защитен. Кучето помага да се запълни дефицитът от общуване. Детето няма да намери по-предан приятел.

Ако по някакви причини е невъзможно вкъщи да се гледа по-голямо животно, то идеалният питомец е морското свинче. То е най-контактният от всички гризачи. Обича да го държат в ръце и да го галят. Тийнейджърът е способен сам да си избере домашен любимец. За тази възраст е характерна най-силната привързаност към животните. Обърнете сериозно внимание, ако тийнейджърът иска да си вземе бойна порода куче. Това може да означава, че у него има скрита агресия.

Подготовка за пристигането му

Не изнасяйте на детето лекции как да се грижи за любимеца, а обсъждайте заедно въпроси като каква порода да е той, какви са предстоящите трудности и радости, четете заедно книги за това животно. Заедно избирайте неговите аксесоари – дрешки, клетки, нашийници, легло. Когато животното вече е у вас, през първите две седмици му отделяйте с детето особено внимание. Нека то се учи да общува с питомеца и да се грижи за него заедно с вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X