Напишете дума/думи за търсене

Много от проблемите на тийновете идват от това...

Като родители на тийнейджъри всички знаем колко трудна възраст е това и за децата ни, и за самите нас. Предизвикателствата са всевъзможни - като се започне от проклетото акне, което е в състояние да помрачи буквално и преносно и най-миловидното детско лице, и стигнем до депресията, нарушенията в хранителния режим, раздразнителността. Няма да повярвате, но огромна част от тези проблеми се подклаждат от... недостатъчното време за сън.

Всеизвестен факт е, че сънят е храна за мозъка. Нарушаването му не само е вредно, но може да бъде фатално. Особено в тийнейджърската възраст сънят е жизненоважен. При добър сън детето учи по-лесно, по-бързо, концентрира се по-добре и решава проблеми с лекота.

Времето, необходимо за сън на тийновете, е 9 часа, като заспиването трябва да стане най-късно в 23 часа.

В случай, че сънят редовно е по-кратък, това може да доведе до:

- Загуба на памет и концентрация, а оттам и влошаване на резултатите в училище.

- Кожни проблеми: акне и други.

- Агресивност и раздразнителност.

- Напълняване: безсънието покачва апетита за сладки неща.

- Обостря неприятните ефекти от алкохола и увeличава нуждата от кофеин и никотин, което пък влошава здравето на тийнейджъра генерално.

- Води до отпадналост и болнавост, намалява имунитета.

- Причинява депресивни състояния.

Проблемът с недостатъчния сън на подрастващите е сериозен. Над половината от тях имат проблеми със съня, които ние понякога неглижираме. Недооценяваме факта, че редовното недоспиване може да доведе до трайно разстройство на съня в по-късен етап от живота. Природата също не помага в случая, защото на тези години организмът по естествен начин се наглася на по-късно заспиване, защото мелатонинът започва да се освобождава по-късно през нощта. А когато е време хлапето да става, организмът му още работи на нощен режим.

Като родители е добре да приучите детето си от съвсем малка възраст на всички здравословни навици, свързани със съня. От изключителна важност е то да си ляга и да става по едно и също време. Това ще помогне на неговия биологичен часовник. Обикновено уикендите развалят този режим, но бъдете стриктни и не забравяйте, че най-доброто възпитание се дава чрез личния пример.

Освен това направете стаята на вашия тийнейджър райско кътче. Нека хлапето да избере цветовете и обзавеждането. Не го спирайте да окачи плакатите, които желае, и да подреди по свой вкус. Ако на него му е удобно и уютно в тази стая, и сънят му ще е по-лек. Има теория, според която по-ярките цветове като червено и оранжево не са подходящи за помещения, в които се спи, затова опитайте да ги избегнете. Добра работа ще свърши и някой красив фототапет със залез, гора или димящи комини.

Купете му възможно най-качествения матрак, възглавница и завивки, така че да му е приятно да си ляга и да се отпуска в тях. Обикновено завивките от истински гъши пух са „най-приспивни“. За спалното бельо и пижамите използвайте перилен препарат или омекотител с аромат на лавандула.

Осигурете в детската стая всякакъв тип осветление, включително приятно, приглушено осветление в близост до леглото, лесно достъпно.

Научете вашия тийнейджър да проветрява редовно стаята си, а пък вие му осигурете добро отопление за студените сезони. Проверявайте влажността в стаята – помещението не бива да е нито прекалено сухо, нито пък влажно, и в никакъв случай не допускайте мухъл по стените. Здравият сън се случва в не прекалено топла стая и под съхраняващи топлината завивки. За добър сън е необходимо няколко часа преди лягане да се хапне и пийне за последно. Упражнения също не е полезно да се правят директно преди сън, защото възбуждат организма и дават грешен сигнал на тялото, което вместо да се успокоява, се енергизира. Затова приготвяйте вечерята възможно най-рано и научете детето си, че един час преди сън е най-сладко да си на тихо, да вземеш душ, да четеш книга и да слушаш спокойна музика, нищо друго. Повече от ясно е, че да се гледат екшъни, трилъри и дори комедии не е никак добра идея. Най-правилно е без телевизор и без компютър преди сън. Ясно е, че е трудно, но отново ще ви припомним основния принцип на възпитанието – личният пример.

Ако хлапето ви има проблем със заспиването или се буди през нощта, сложете във възглавницата му стрък от лавандула. Също така може да снабдите дома си с успокояващи аромати с канела, лавандула, ванилия и т.н.

Може също така преди лягане да му давате по няколко капки мента в чай от лайка и маточина. Разбира се, с лъжица мед. И никакви газирани и подсладени напитки.

Не пускайте домашните любимци в юношеската стая, защото децата трудно се въздържат да не си играят с тях, а това ги прави по-възбудими – и тях, и домашните любимци, които след като се разиграят, трудно се усмиряват и могат да попречат на заспиването на цялото семейство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X