Напишете дума/думи за търсене

Как да спрем кучешката агресия и да заживеем по-спокойно с четириногите

Ако веднъж дори вашето куче е проявило агресия, вие трябва да бъдете нащрек за поведението му постоянно. Не подценявайте агресията и вземете веднага мерки! Най-доброто е да започнете да посещавате обучение - за няколко часа "говорещите с кучета" ще ви научат как да го подчините и как да заживеете щастливо и спокойно със своя домашен любимец. Всеки любител на кучета ще ни бъде благодарен за този съвет - вземете няколко урока по възпитание, безценни са!

Най-срещаната агресия при кучетата е доминиращата. Тя обикновено е насочена срещу други домашни любимци или срещу член от семейството. Типична е за чистокръвни породи. Кучетата, които я проявяват, изглеждат превъзбудени или самоуверени. Стоят изправени като струна, с гордо вдигната глава и напрегнат поглед. Опашката им е навирена нагоре, като леко я поклащат. Хвърлят се с лай към входната врата и при най-малкия шум. Не се подчиняват на команди.

Друг тип агресия е териториалната, при нея кучетата стават нападателни към хора извън семейството, които приближават тяхната територия (къща, стая или двор). Когато между две мъжки животни възникне спор, това е еднополова агресия. Съществува и хищническа агресия, тя е насочена към други животни или към преминаващи коли.

Кучетата проявяват агресия и когато са уплашени и се чувстват застрашени от човек или друго куче. Тогава те заемат подчинителна поза (свити уши, снишават се, подвиват опашка), ближат ръцете на стопанина си, лягат по гръб.

Тези кучета не обичат да бъдат докосвани по лапите, да ги решат или подстригват. Страхуват се от човешките ръце и хапят от страх. Това се случва най-често при животни, които са малтретирани от собственика си.

Съществува и майчина агресия, насочена към всеки, който се опитва да доближи малките на кучката.

Неочаквано озлобление може да се отключи и от игриви и шумни деца или ако любимецът ви има болки във врата, а е завързан на каишка.

Следете поведението на любимеца си

Като начало при проявя на агресия заведете животното на ветеринар. Ако се установи, че проблемът не е медицински, се обърнете към възпитател. Той ще проследи историята и причините за опасното поведение на любимеца ви и ще ви научи много бързо как да го вкарате в правия строй.

Наблюдавайте какво точно предизвиква агресията, колко често се случва и към кого е насочена. Обърнете внимание и на стойката на животното и дали се държи необичайно. Ако кучето ви е непредсказуемо и не го познавате добре, задължително му слагайте намордник, докато намерите професионална помощ. Опитайте се да предотвратите всички ситуации, които провокират агресия у него. Не го удряйте, защото това може да засили агресията у животното и да доведе до неприятни и дори фатални последици.

Правила, които е добре да спазвате:

- Всеки отговорен стопанин трябва да премине през обучение - той и неговото куче, още докато е малко. Възпитаното куче е щастливо и безопасно куче!

За целта има курсове, училища и лични треньори. В повечето случаи са достатъчни около 10 тренировки, а след това цял живот ще имате мирно и щастливо съжителство със своя любимец и няма да имате повод да се тревожите за нищо. Добрите треньори вкарват в час и вече възрастни кучета.

- Дръжте кучето в другата стая, когато имате гости вкъщи, ако хората се страхуват от куче, или ако мислите, че то ще прояви агресия.

- Ако имате няколко кучета, които се сбиват за храна, най-добре ги хранете в различни помещения.

- Ако кучето ви се сбие с друго куче, не заставайте между тях и не се опитвайте да ги разтървете, освен ако не сте били обучени да го правите. Единственият безопасен начин да разтървете кучета в бой, е като и двамата стопани хванат задните крака на кучето си по определен начин и го издърпат за тях.

- Не позволявайте деца без родителски контрол да остават с кучето ви, ако то доказано проявява агресия.

- Не позволявайте на децата ви да дразнят и удрят кучето. Това важи за което и да е куче! Не позволявайте и да се радват на кучета по улицата, преди да сте попитали стопанина дали може.

- В никакъв случай не насаждайте страх у децата към кучетата! Защото от желание да ги предпазите от едно може да им насадите фобия за цял живот. Освен това страхът е опасен, защото дори агресивните кучета не биха нападнали някой, който не се страхува от тях.

- Когато извеждате любимеца си на разходка, винаги използвайте каишка. разбира се, ако е агресивен, също и намордник.

Не подтиквайте озлоблението

Агресията при кучетата често се появява по вина на стопанина. Важно е всеки собственик да социализира своя любимец и да избягва физическите наказания. Не бива да го поощрява, когато то проявява агресия. При кучетата, както при вълците, съществува стадна йерархия - винаги има доминиращо животно - алфа. Когато кучетата съжителстват с хора, те ги приемат като членове на глутницата и се опитват да намерят своето място в нея. Щом забележите, че любимецът ви проявява доминантност, веднага прекратете това поведение. В противен случай то ще приеме, че се е изкачило на едно стъпало над вас в семейната йерархия. Когато животното завоюва позицията на алфа, то може дори да ухапе стопанина си. Тогава той започва да му се кара и да го наказва, което е грешка. Невъзможно е куче, ухапало човек, да бъде променено, затова такива животни се изпращат в приют, където ги приспиват заради това, че собственикът им не е видял и спрял навреме агресията. Ако кучето ви вече е достигнало до позицията на алфа, най-грешният подход е да приложите наказание. Тогава би се подчинило от страх, но никога няма да стане пълноценен член на семейството ви. Груба грешка е да отглеждате кучето в тъмно помещение, да го връзвате или затваряте зад плътна преграда, тъй като така ще развиете злоба у него. И пак да повторим - ако кучето ви прояви какъвто и да е поведенчески проблем, обърнете се към личен треньор. Заради вашата безопасност, тази на хората около вас и заради щастието на самото животно.

За да се предпазите от ухапване

Не хуквайте да бягате, ако ви изскочи куче на пътя. Покажете твърдост и превъзходство, говорете му със спокоен тон.

Не гледайте кучето в очите, то би изтълкувало това като предизвикателство от ваша страна.

Ако куче започне да пристъпва към вас бавно, започнете да отстъпвате, държейки го в полезрението си.

Ако карате колело и срещнете куче, не се опитвайте да го ритнете, ако ви подгони. Спрете и слезте от колелото, като го поставите между вас и кучето.

Ако сте близо до агресивно куче, застанете като дърво, съберете краката си и свийте лактите към гърдите си, а с китките на ръцете се хванете за шията.

Не се обръщайте с гръб към пуснато свободно, лаещо куче, дайте му възможност да ви подуши, говорете му.

Ако кучето се спусне да ви хапе, подайте му якето или чантата си. Ако ви събори на земята, свийте се на кълбо и скрийте с ръце главата и шията си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X