Напишете дума/думи за търсене

Какво животно да вземем, ако живеем в малък дом

Ежедневието все повече засмуква силите и времето ни и все по-трудно работещите майки и татковци смогват с отглеждането на домашен любимец в апартамента. Животните изискват определена условия, в които да бъдат гледани. Например за кучетата до 10 кг са нужни най-малко 10 кв.м., за средните породи до 25 кг – минимум 15 кв.м, а за големите породи над 25 кг – поне 19 кв.м; за котките – 12 кв.м. Какви са подходящите домашни любимци за работещи хора и малки жилища?

Нямате време за дълги разходки – решението е френски булдог или японски хин

Безсмислено е да си вземете афганска хрътка или овчарско куче, ако живеете на тясно. За апартамент са подходящи малките породи като бордър коли и йоркширски териер – те обаче имат много енергия и трябва да ги разхождате дълго. Сибирското хъски, ирландския сетер и бигълът също не са за апартамент, освен ако не ги извеждате да тичат по 5 пъти на ден. Добро четириного за малко жилище е чау-чау, защото е спокойно. То обаче пуска много косми и трябва да го разресвате с часове. Кокер шпаньолът е беладжия, така че помислете преди да го вземете в дома си. Ако имате малко дете, не взимайте питбул или бултериер, защото са бойни кучета и могат да проявят неочаквана агресия. Най-добре изберете пудел, болонка, японски хин – те са дружелюбни. Голдън ретривър и лабрадор са прекрасни, но ще се измъчват в малкото жилище. Най-подходящ за апартамент е френският булдог – тези кучета са мързеливи, нямат нужда от разходки, търпеливи са към децата. Померан и ши тцу са доста миролюбиви – не изискват грижи, само редовно ресане на козината.

Породите, които обичат да си стоят на спокойствие вкъщи са: френски мастиф – добър пазач, чувства се добре в апаратамент; дакел – с весел нрав, няма нужда от дълги разходки; бостън териер – разбира се с всички членове на семейството и лае само при заплаха.


Котката е изключително подходяща за вас

Най-доброто решение за малко жилище е котката. Тя няма да върти опашка, когато се прибирате у дома, няма да може да пътува с вас, но пък е изключително чисто същество и не изисква много грижи. Трябва да имате само място, на което да държите тоалетната й, както и някой близък съсед, който ще я храни, ако ви няма.

Ако имате малки деца, внимавайте обаче да не изберете някоя агресивна маца. Най-добрият вариант е да осиновите животинче над 5 месеца, защото тогава характерът му вече ще е проличал.

Монголски джербили за тийнейджъра вкъщи

Тези малки гризачи идват от Монголия, където живеят по пустини и степи, сред трева, билки и храсти. А у нас ги отглеждаме като домашни любимци. За да им е спокойно и хармонично, трябва да им осигурим клетка или аквариум с пясък и слама, както и нещо за гризане. Живеят 3 - 5 години. Високи са 110-135 мм. Тежат едва 60-85 г , а най-дебеличките достигат 120 г. Подходящи са за деца над 10 години.

Дегу - не мирише и не вдига шум

То е от рода на морското свинче, но прилича и на плъх, чинчила и заек. Дълго е около 15 см, тежи към 200-220 г и живее средно 4 години. Подходящ за него е стъкленият аквариум. Той трябва да е покрит добре с мрежа, иначе темпераментното "плъхче" ще избяга. За да е наистина щастливо, дегуто трябва да има другарче. Предимството му, е че не мирише, активно е през деня и не шуми през нощта. Обича да лежи и да показва коремчето си, като очаква да го почешете.

Слънчевите рибки издържат седмица без храна

Декоративните рибки изискват грижи, редовно хранене и почистване на аквариума. Ако пътувате често, идеални за вас са слънчевките. Можете да си хванете такива от реките. Издържат без храна седмица и повече, не са претенциозни.

Папагалите изискват внимание

Обръщайте им повече внимание, иначе изпадат в депресия. Пернатото обича да му говорят и да му се кланят дори. Да, сериозно! То също ще отвърне с поклон. За него е важно да е част от семейството. В противен случай се удря в клетката и изпада в депресия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X