Напишете дума/думи за търсене

Подходящ ли е за теб джак ръсел териер

Джак ръсел териер е едно от най-умните кучета. Може да върти стопаните си на малкия си пръст, ако не го дресират от рано. Идеална компания е за разходки из планината, преходи с велосипед, екскурзии или езда. Неслучайно кучетата от тази порода са добри актьори във филми - съобразителни, интелигентни и като истински кучета на изкуството – не понасят скуката. Имат нужда от любов, признание и много забавления.

Свещеник създал породата

През XIX век в Англия свещеникът Джак Ръсел експериментирал с кръстосвания на териери от различни породи, докато създал кучето със съвършените ловни качества – нарекли го Джак Ръсел териер. Кучетата от тази порода се използвали при конен лов на лисици. Днес във Великобритания можете да ги видите като фермерски кучета, компаньони или за лов на лисици, язовци, водни плъхове и прогонване на глигани.

Издържа при всякакви условия

Ако ще си купувате кученце от тази порода, отнасяйте се към него като към голямо куче. Често се случва да командва стопаните си, защото не са го възпитавали навреме. Преди да го вземете в дома си, е добре да бъде обучено на най-елементарните команди. Осигурявайте му разходка, за да изразходва енергията си, така ще е послушно у дома. За да притежавате Джак Ръсел, трябва да сте истински господари, смели, решителни и да умеете да го респектирате. Ако пък обичате спорта, това е подходящата порода куче за вас. Идеална компания е за разходки из планина, бягане, преходи с велосипед, екскурзии или езда. Джак Ръселите са издръжливи при всякакви метеорологични условия – дъжд, сняг, студ, горещина. Могат да живеят на открито в колиба на двора. Не забравяйте, че преди всичко те са ловни кучета и обичат да копаят дупки и надушват следи - котки, зайци, плъхове и птици събуждат ловните им инстинкти. При среща с такива животни се опитайте да отклоните вниманието му, за да не ги нападне. С други домашни любимци е добре да свиква още като са малки, но по-добре не го оставяйте насаме с морски свинчета и хамстери.

Винаги е готово за игри и бели

Това куче е с весел характер, жизнерадостно, смело и упорито. В компания с него винаги ще ви е весело. Обича игрите, но е важно да предупредите децата си как да играят с него – не бива да го дразнят и да са груби, не бива да го закачат докато спи или се храни. Ако го оставите само, можете да сте сигурни, че от скука ще свърши някоя беля или ще издълбае дупка под оградата и ще отиде на гости у съседите. Бъдете толерантни към него и показвайте обичта си. Важно е да го социализирате отрано, защото може да стане агресивно към други животни. Доста е умно и съобразително, особено в критични ситуации, така че е и добър пазач на малки деца. Безстрашно е, но и разумно. Не поема излишни рискове. Точно затова териерите са сред любимите кучета на ловците. Чувството за хумор също е характерно за тях. Често проявяват инат и отстояват правото си на собствено решение.

С малки мустаци, черно носле и бадемови очи

Кучетата от порода Джак Ръсел достигат до около 35 см височина и тежест около 6 кг. Продължителността им на живот е около 15 години. Козинката им е твърда и плътна. Муцунката им е малко по-къса от челото, а нослето черно. Имат бадемова форма на очите - дълбоки, тъмни с живо изражение. С малки клепнали уши, които приличат на буквата V. Мускулесто вратле и прав гръб, а лапите са с плътно прилепнали пръсти и здрави възглавнички.

Още нещо:

- Предупредете децата, че не бива да са груби с Джак Ръсел или да го закачат, докато се храни и спи.

- Социализирайте кучето отрано, за да не стане агресивно към други животни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X