Напишете дума/думи за търсене

Как котката помага на здравето

Да имаш куче или котка вкъщи, означава да си имаш компания и да живееш по-щастливо. Има на кого да говориш, с кого да си играеш и за кого да се грижиш. Но домашните любимци са полезни и за здравето на стопанина си. Особено котките.

1. По-бързо оздравяване

Като чуете котката как мърка, се изпълвате с топлота и нежност, успокоявате се. Но според д-р Лесли Лайънс, професор по ветеринарна медицина в Калифорнийския университет, котките ускоряват оздравяването. Те мъркат в определен честотен диапазон - от 25 to 150 херца. За тъканите този обсег е доказано оздравителен, а се предполага, че повишава плътността и на костите. Ако се възстановявате от травма или след операция и имате котка в скута си, ще се вдигнете на крака по-бързо.

2. Свалят кръвното

Котките и кучетата понижават ежедневния стрес и заедно с това свалят кръвното налягане. Проучване на 240 брачни двойки показа, че стопаните на котка или куче не само са с по-ниско кръвно, но и пулсът им в покой е по-забавен. Дори при излагане на стресов фактор техният пулс остава по-нисък.

3. Сърцето ги обича

Котката се гледа от добро сърце, но и за да сте добре със сърцето. Проучване установи, че хора, които никога не са гледали котка, рискуват повече да получат смъртоносен инфаркт в сравнение с хората, които имат или някога са имали домашно коте. Този риск е с 30% по-голям.

Статистиката е категорична - стопани на домашни любимци по-малко и по-рядко страдат от сърце.

4. Полезни и за децата

Котките не само правят децата по-дружелюбни и по-внимателни в общуването с хората, но и са полезни за детското здраве в дългосрочен план.

В статия от 2014 г. екип от клиниката по детска алергология и имунология в института "Джонс Хопкинс" пише, че домашната котка намалява риска детето да стане алергично към нещо. На колкото повече алергени (като котешките косми) е изложено детето, толкова по-малка е вероятността да развие алергии в по-късна възраст. Около 41% от децата без алергии растат в домове с котки и кучета. Но само 8% от алергичните деца като малки са имали контакт с домашни животни (и техните алергени).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X