Напишете дума/думи за търсене

Внимавайте с домашните любимци в леглото. Разболяват!

Може би повечето от вас са сънували кошмари, свързани с дървеници, които пълзят в леглото. Истината е, че други твари са по-опасни от тях и то не само насън.

Американско проучване показва, че 56 процента от собствениците на кучета и 62 процента от тези, които отглеждат котки, регулярно допускат любимците си да спят в завивките им. Други народи като японците, французите, холандците и британците по-добре познават рисковете и го правят рядко. Защото споделянето на леглото с косматите ни домашни слабости крие опасности.

Бубонна чума

Хората се разболяват от бубонна чума чрез бълхите. 44 процента от заразените, участвали в проучване от 2008-а, споделят, че спят с кучето си в леглото. Тази болест е по-опасна за собственици на кучета, отколкото на котки, защото за разлика от писанковците песовете са носители на тази болест, без да проявяват симптомите й.

Болестта на Чагас

Нарича се още Американска трипонозома и е с потенциална на фатална болест, причинена от паразита протозоан. Обикновено се разпространява от насекоми, които смучат кръв. Това води до остри възпалителни промени на кожата, което може да доведе до инфекция и възпаление на много тъкани в друг орган, особено тези на сърцето и стомашно-чревния тракт. Собствениците на кучета са с повишен риск, но най-вече тези, които спят с тях в едно легло.

Болест от котешко одраскване

Известна е още като доброкачествена лимфоретикулоза. Тя може да бъде причинена от одраскване от котка, която има бълхи - носители на бактерията бартонела хенселае. Разпространяването на болестта може да се ускори, ако домашният ви любимец ви ближе по ръката или лицето. Кучетата, макар и по-рядко, също са причинители на това заболяване.

МРСА (метицилин резистентни стафилококи ауреус)

Това заболяване прави хората резистентни към антибиотици, и най-вече към пеницилин, амоксициклин и оксацилин. Приносители са кучетата, които спят в леглата при стопаните си и лижат носовете им. Там се настанява и стафилококовата бактерия, виновна за тази болест.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X