Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали домашният любимец е болен

Много от нас трудно може да си представят, че в дома им няма да има домашен любимец. Но за да сме сигурни, че животинките ще живеят дълъг и здравословен живот, трябва не само редовна да ги караме на ветеринар, но и като отговорни стопани сами да ги преглеждаме.

Всички сме наясно, че паразитите са една от най-честите причини за заболявания на домашните любимци. За съжаление често няма реални симптоми, разбираме, че любимецът ни е болен в много късен стадий.

Затова ви предлагаме сами да проверявате здравето на домашните си любимци, за да намалите рисковете от всички видове животински болести.

Мерете температурата

Може да закупите специален термометър, който разчита температурата на вашия домашен любимец. Типичният температурен диапазон, който се среща при котките, е 37,7°С - 39,1°С.

Средната температура за кучетата обикновено е около 38°C, но е добре, ако е 1 или 2 градуса по-висока или по-ниска от тази.

Измервайте сърдечния ритъм

За тази процедура ще ви е необходима свободна ръка и часовник, хронометър или смартфон.

За да измерите сърдечната честота на котката, поставете ръцете си върху гърдите на котката. Пребройте ударите за 15 секунди и умножете резултата по 4. Може също така да почувствате пулса, като поставите 2 пръста върху вътрешността на слабините на животното. Нормалният сърдечен ритъм за котките е 140-220 удара в минута.

За да измерите сърдечната честота на кучето, поставете дланта си върху гърдите на животното. Нормалната сърдечна честота на кучетата е 70 до 120 удара в минута (в зависимост от размера на животното).

Проверявайте за проблеми с очите

Проблемите с очите са една от най-честите причини, поради които кучета и котки посещават ветеринар. Котките нямат толкова проблеми с очите, колкото кучетата, тъй като обикновено те живеят на закрито, което значително намалява риска от нараняване или инфекция на очите.

Инфекциите на очите може да бъдат различни и много сериозни, причинявайки проблеми като слепота, поради което е много важно редовно да проверявате очите на вашия домашен любимец. Почистете ги, ако видите някаква мръсотия. В случай, че забележите някакво сериозно възпаление, не се колебайте да закарате домашния си любимец на ветеринар.

Проверявайте ушите за акари и драскотини

Проверете ушите на вашия домашен любимец за акари и инфекции. Прегледайте внимателно, включително вътрешността. Не се страхувайте да обърнете ухото, ако се налага.

Симптоми за проблем:

- всяка част от ухото е болезнена

- има лоша миризма

- кожата е възпалена

- появяват се нови бучки или натъртвания

- нещо се движи вътре

- има твърде много ушна кал

Пазете лапите и ноктите им здрави

Проверявайте редовно лапите и ноктите, защото домашните любимци ги използват всеки ден и може да ги наранят, докато играят с други животни или ги търкат в различни повърхности. Ако забележите кървене на лапите, направете всичко, за да не се инфектират, в противен случай вашият домашен любимец ще страда много от болка и дискомфорт.

Грижете се за зъбите на вашия домашен любимец

Зъбите на вашия домашен любимец трябва да бъдат проверявани поне веднъж годишно от ветеринарен лекар и редовно от вас за признаци на проблеми със зъбите.

Трябва да проверите за:

- лош дъх

- счупени или клатещи се зъби

- необичайно дъвчене или слюняване

- намален апетит или отказ от храна

- кървене

- болка в устата или около нея

Миенето на зъбите на вашия домашен любимец е един от най-ефективните начини да поддържате зъбите му здрави между стоматологичните почиствания.

Контролирайте тяхното тегло и поведение

Наблюдавайте приема на храна и поведението на вашия домашен любимец. Точно както хората, домашните любимци, страдащи от затлъстяване, са изложени на риск от развитие на заболявания, които може да съкратят живота им. Наблюдавайте животното и обърнете внимание, когато то е мързеливо или тъжно, или ако е започнало да губи или да наддава тегло.

Проверявайте кожата и козината

Проверявайте кожата на вашия домашен любимец за драскотини и козината за паразити. Ако вашият космат приятел прекарва много време навън, има голяма вероятност да прихване акари от други улични животни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X