Напишете дума/думи за търсене

11 правила при избора на куче

В деня на изборите ви предлагаме няколко съвета, които ще ви помогнат да намерите най-правилния за вас четириног приятел.

Ако желаете да имате домашен любимец, помислете какъв тип куче ще ви подхожда най-добре. Има изобилие от кучета във всички големини и вид от чисти и смесени породи и всички са еднакво обичливи. Някои са физически по-активни и изискват повече тренировки и тоалиране.

Други са твърде големи, за да живеят в апартамент, или са много малки за условията в земеделски ферми, където повече подхождат кучетата пазачи с териториални инстинкти.

Магазините за продажба на кучета и развъдните фирми разполагат с много каталози, по които да направите своя избор. Много информация можете да получите и чрез интернет, където много селекционери поддържат рекламни страници със снимки на кучета от всякакви породи и размери.

Най-добрата възраст за вземане на куче е 8-12-ата седмица, тъй като през този период то се поддава добре на приобщаване, получава първата серия имунизации, отбива се безболезнено и започва да яде твърда храна. Селекционерът обикновено преценява дали кучето има изложбени или разплодни качества, но на осемседмична възраст трудно се правят предположения за шампион дори от хора с голям опит.

Кучетата на 8-12 седмици добре понасят въздушен или морски транспорт.

При възможност направете сами избора си. На пръв поглед повечето кучета изглеждат здрави, но при по-внимателен преглед някои се оказват по-добри от останалите в общежитието. Прегледайте всяко куче от главата до опашката, преди да вземете окончателно решение. Изследването започва от главата. Ноздрите трябва да са студени и влажни. Носната секреция или честото кихане са признак на лошо здраве. Породи с къси носове, като мопсовете и пекинезите, често показват колабиращи ноздри при вдишване, което не е желателно.

Проверете захапката. При правилна захапка горните резци леко припокриват долните. Равната захапка – резците се срещат ръб до ръб – също е приемлива. Когато между горните и долните резци свободно преминава кибритена клечка, захапката е зееща и не може да се коригира.

При долна прогнатия (издадена напред долна челюст) резците се прихлупват, което е характерно и дори желателно при късоносестите породи, като булдозите.

Ако не сте сигурни каква трябва да е захапката, проверете стандартите за дадената порода.

Венците трябва да са розови и здрави, бледият цвят предполага анемия, вероятно причинена от чревни паразити.

Проверете твърдостта на черепа. Опипва ли се меко място, това означава отворена фонтанела, което е нежелателно. При минипородите незатворената фонтанела може да е свързана с хидроцефал.

Очите трябва да са чисти и ясни. Ако се стичат сълзи, обърнете клепачите и проверете за извърнати мигли и конюнктивит. Зениците трябва да са тъмни и без ивици или бели петънца, които са признак за конгенитална (вродена) катаракта. Третият клепач може да се вижда, но това не означава болест, освен ако не е отекъл и възпален.

Ушите трябва да отговарят на стандарта за породата. Краищата им трябва да са твърди и добре окосмени. Корите по върховете са симптом за краста. Ушните канали трябва да са чисти и да миришат приятно. Ако при натиск са чувствителни, има основания да се съмнявате за инфекция.

Поставете длан върху гърдите и ако усетите вибрации, това може да е признак за вроден сърдечен порок. Кучето трябва да диша и да издиша без усилие. Плоският гръден кош със затруднено дишане е признак за обструкция (непроходимост) на дихателните пътища и най-често се среща при късомуцунестите мопсове, пекинези и териери.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X