Напишете дума/думи за търсене

10 факта за кучетата, които вероятно не знаете

Ако мислите, че знаете абсолютно всичко за кучетата, помислете отново.

Наясно ли сте, че носът на кучето не е просто чувствителен към миризма, а е толкова уникален и многофункционален, че може да го наричаме вграден миникомпютър?

1. Кучетата не произхождат от вълците

Съвременните вълци не са предци на кучета. Домашните ни любимци произхождат от напълно различен вид, изчезнал преди хиляди години. Американските и европейските вълци в днешно време са само много далечни роднини на кучетата, въпреки че ДНК им съответстват на 99%.

2. Кучетата имат втори нос

Вторият нос на кучето е известен като вомероназален орган, наречен също Якобсонов орган. Това е рецептор за мирис, който всъщност не е възприемчив към обичайните миризми, които хората може да усетят. С други думи, кучетата имат двоен нос - чувствителен и свръхчувствителен, разположен на границата между устната и носната кухина.

3. Кучешкият нос има уникален отпечатък

Отпечатъкът на носа на кучето е толкова уникално, колкото отпечатъците на ръцете на човека, и може да се използва за точно идентифициране. Няма 2 кучета с абсолютно идентични носови отпечатъци.

4. Кучетата понякога се преструват, че са болни, за да получат внимание

Собствениците често казват, че кучетата се научават да се преструват, че са болни или ранени, за да получат повече внимание. Добри ученици са, не може да им се отрече.

5. Кучетата все пак разпознават цветовете

В продължение на много години се смяташе, че кучетата виждат всичко в черно и бяло. Всъщност те може да видят някои цветове. Различават зелени, жълти и сини багри, но не може да разпознаят червеното, което виждат като тъмносиво.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X