Напишете дума/думи за търсене

Кучето ми се страхува от гърмежи и бяга. Как да му помогна?

Много домашни кучета изпитват страх от гърмежи, гръмотевици и други шумни звуци. Този страх кучетата развиват от минал травматичен опит, който се увеличава и поддържа във времето от техните стопани. В резултат на този страх много домашни кучета биват изгубени. Това пишат нашите приятели от блога за щастливи четириноги Chill Dog Care и разказват личния си опит във връзка с този често срещан проблем.

Аз съм стопанин на ретривър от 5 и 1/2 години. Преди няколко години с кучето се разхождахме до Паметника на Съветската армия в София на Гергьовден. За голям некъсмет точно там и тогава започнаха салютите… Може сами да си представите силата на многото гърмежи и травматичния опит, които придобихме с кучето. За щастие в този момент се разхождахме на повод и това спря кучето да избяга. Разбира се, тази случка остави и негативни последици в поведението на ретривъра - всеки последващ гърмеж го връща в онзи страшен момент и той го преживява отново. Разпознавам, че се страхува, от нервното му поведение, треперенето и подвитата опашка.

Благодарение на постоянните гърмежи в София от пиратки, бомбички и фойерверки аз научих много за този страх. Осъзнах, че аз съм помогнал страха от гърмежи в кучето ми да се задълбочи… Да, чрез най-често прилаганото действие в такава ситуация – да успокоим кучето. Как го успокояваме? Ами като го прегръщаме и галим. На човешки език това може и да успокои човек, но на кучешки – това галене означава "Браво, много добре се справяш!" Нали така поздравяваме кучето за добре свършена работа? Аз лично повтарях тази грешка много дълго време, а днес се радвам на резултата от промяната.?

Когато започнах работа по разрешаване на проблема, много хора ми казаха, че това е невъзможно и няма смисъл да си губя времето. Други ми споделиха за наличието на същия проблем, а това ме мотивира още повече да бъда полезен. За постигане на целта изготвих план график за всяка седмица с ежедневни упражнения. Плана изготвих след изучаване на доста техники и консултация с множество трейнъри и ветеринари.

Всички имаха еднакво мнение, а именно, че страхът от гърмежи на кучето се лекува с множество неудобни ситуации у дома и навън. За пример давам себе си – имам страх от високо и за да го преодолея, се записах на курс по катерене в НСА. Страхотна възможност да се кача на 15 м. височина, за да събера смелост и да седна във въздуха…Това е най-ефективният механизъм за преодоляване на всеки страх.

Борбата със страха от гърмежи на моя ретривър започнахме навън. Предварително бях минал през "куку магазин" и се бях запасил с пукащи и гърмящи топчета, а също така взех и пиратки. Реших, че за безопасността на моето и на другите кучета е добре да тренираме в градинката до дома. Избрах делничен ден и интервала 15:00-15:30 за старт на обучението. За целта използвах само едно гърмящо топче, което просто хвърлих на земята. Звукът изплаши моя ретривър и той на мига подви опашка и избяга към вкъщи. Чакаше ме на безопасно разстояние от мястото на гърмежа, треперещ и седнал на опашката си. Реших, че е добре да го приканя да продължим разходката в друга посока, а след като ме последва, реших да го наградя с лакомство. Тогава установих, че в това състояние кучето ми губи апетит. Причината е количеството адреналин, което в този момент бушува в тялото му. Най-лесният начин да овладеете адреналина е чрез движение – бягане, игра с пръчка, топка или друга любима играчка.

На следващия ден промених плана и продължих обучението в домашни условия. За целта пуснах запис на фойерверки, а през това време играех с кучето. Определено се чувстваше превъзбуда и свръхенергия от адреналина, но лакомства не приемаше… Това упражнение повтарях по два пъти дневно за по 5-10 минути през цялата седмица. С всеки изминал ден ситуацията се подобряваше, като накрая кучето започна да приема лакомства, изпълнявайки различни команди. Това беше знакът, който ме накара да мина към следващия етап от обучението – навън с пукащи топчета. Само за разяснение искам да уточня, че пукащите топчета възпроизвеждат по-слаб звук от гърмящите топчета.

От Chill Dog Care са изготвили план график за преодоляване на страха от гърмежи, така че може да започнете работа с вашето куче още днес. На сайта им ще откриете още полезни съвети за вашия любимец.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X