Напишете дума/думи за търсене

Кои са най-опасните кучета

Всеки е виждал предупредителна табела на врата на някоя къща, гласяща "Внимание, зло куче"! И също така всеки е чувал ужасяващи истории за инциденти с кучета. Определението "опасно" или "кръвожадно" куче не може и не бива да се дава с лека ръка на всички представители на определена порода. Защото има много други фактори, предопределящи поведението и реакциите на животното в дадена ситуация.

Тоса ину

Тази японска порода кучета, чието име произлиза от това на префектурата Тоса, се характеризира с голям размер (до 80 см и за двата пола), масивно, набито телосложение и изключителна физическа сила. Първоначално Тоса ину е развъждан като бойно куче, а в наши дни - като куче пазач. Тъй като има твърд и упорит характер, дресирането му не е от най-лесните. Породата е считана за агресивна и в някои страни притежанието на куче Тоса ину е забранено от закона.

Американски бандог

Тази хибридна порода е резултат от кръстосването на американски питбул териер с неаполитански или американски мастиф. Имайки доминантен характер, тези кучета не бива да бъдат отглеждани от хора без опит във възпитаването и дресирането на животни, тъй като могат да станат агресивни. Американският бандог не е бойно куче, но има успешни опити за дресирането му като такова. Характерно за него е, че не обича да лае, откъдето идва и прозвището му "тихия омиротворител".

Кане корсо

Още едно куче от рода на мастифите, само че с италиански произход. Известно като "куче на мафията" заради всеотдайната си привързаност към членовете на семейството, с което живее и жестокостта към всеки, когото счете за техен враг. Кане корсо е едро, мускулесто и мощно животно с изненадваща предвид габаритите му грациозност. Много важно при отглеждането му е да започне да се социализира възможно най-рано, тъй като по природа е много подозрително към всички непознати. Считано е за наследник на бойните кучета, използвани от римляните в битки.

Бултериер

Бултериерът е известен с прозвището Гладиатора на кучешката раса и не е от породите, които подхождат на човек без опит в отглеждането на куче, тъй като е доста своенравен, безкрайно енергичен и раздразнителен. Създаден през XIX век с конкретното предназначение да унищожава дребни вредители и да участва в кървави спортове с животни, днес бултериерът се ползва с неособена добра репутация поради многото случаи на инциденти с деца и по-малки животни, и е забранен със закон в много държави.

Родезийски риджбек

Известен още като африканското лъвско куче, риджбекът има изключителни ловни качества и най-силната захапка от всички породи кучета. Извънредно мощни и бързи, тези кучета са способни да удържат лъв, леопард или бивол до идването на ловеца и имат неизчерпаеми запаси от енергия. По тази причина отглеждането им в домашни условия е трудно. А огромната привързаност, която развиват към стопаните си, си има отрицателна страна - въпреки природната им интелигентност и сдържан нрав, до такава степен са резервирани към непознати, че могат да разчетат погрешно дадено действие и да нападнат потенциалния си враг с тежки последствия за него.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X