Напишете дума/думи за търсене

5 признака, че кучето се нуждае от помощ

Кучетата правят забавни неща. Повечето от тях смятаме, че са безобидни и смешни, но всъщност показват наличие на здравословни проблеми. Ето някои от тях:

1. Тътри се по дупе

Някои собственици на кучета много се забавляват, когато любимецът им влачи дупето си по пода и дори има подобни реклами за чистене, но всъщност това не е нормално поведение, ако се случва много често. А съчетано с облизване на аналната област, е признак на сърбеж и болезненост.

Най-честата причина за това е инфекция на аналните жлези на кучето. Те са много малки и са разпложени от двете страни на ануса. Функцията им е да произвеждат секрет, който е идентификационен маркер на животното.

В нормално състояние на кучето секретът се отделя сам при дефекацията. Ако секретът се сгъсти, аналните жлези се запушват, препълват и кучето изпитва дискомфорт. Така че, ако кучето ви се тътри по пода, трябва да отидете при ветеринарния му лекар.

2. Търка си муцунката, очети ли ушите

Съвсем погрешно собственици смятат, че когато кучето им си трие лицето пред тях, така показва привързаност, но ако кучето го прави многократно, това е знак за проблем.

Може нещо по муцуната и лицето му да го дразни или сърби. Може да си търка очите или ушите. Може да има нещо по зъбите или в устата.

Огледайте добре очите и ушите му. Когато кучето си търка ожесочено муцуната в тревата, заведете го на лекар.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X