Напишете дума/думи за търсене

Да научим детето да се грижи за домашния любимец

"Който е довел куче, да се грижи за него" е фраза, която не остарява.

Класически случай - тийнейджърът пристига вкъщи с животинче, което сте нямали никакво намерение да осиновявате, но сега ви е жал да изхвърлите. Преди да се ядосвате, помислете, че домашният любимец всъщност е чудесна подготовка за бъдещия живот на детето ви. Той ще му помогне да развие навика да се грижи за друго същество. Само че отговорностите трябва да са ясни веднага.

Разпределете си задълженията. Ясно е, че ако през учебната година детето започва в 7 сутринта или ако е на курс до късно вечерта, няма как да разхожда кучето в тези часове. Направете компромис, като поемете сутрешната или вечерната разходка на животинчето, но само толкова. Покажете на юношата, че това си е неговият домашен любимец, т.е. и отговорността да се грижи за кучето си е негова.

Уговорете се, че всяка щета, нанесена от четириногия любимец в дома ви, ще бъде поправена или компенсирана от тийнейджъра. И да - той ще почиства след него.

Покрийте дивана и всички други меки мебели, които животното би могло да издере или изцапа. Ангажирайте тийнейджъра да пререди жилището така, че домашният му любимец да няма достъп до чупливи или ценни предмети.

Ако детето ви препечелва пари през ваканциите, нека само да купува храна за питомеца си. Така ще се научи да бъде щедро и правилно да си разпределя парите.

Предупредете юношата, че е възможно да пропусне някои от семейните почивки, ако се окаже, че е забранено за животни в хотела, в който отивате. Ще трябва да остане сам в града и да се занимава с домашния любимец.

Не правете компромиси с обещанието, което тийнейджърът е дал - че ще гледа животното. Иначе накрая ще се окаже, че само вие се грижите за него.

И най-важното: независимо колко ви моли тийнът, решението дали да осиновите или не животинчето, което е довел, зависи изцяло от вас. Внимателно преценете дали детето ви говори сериозно или това е само временен каприз. Обяснете му, че ще трябва да поеме отговорност за друго живо същество до края на живота на кучето или котето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X