Напишете дума/думи за търсене

Домашните любимци също имат своите кризи

Всеки подрастващ преминава през различни кризи, докато намери себе си. Но това не важи само за нашите деца, но и за нашите домашни любимци. Котките и кучетата също преминават през различни фази, през моменти на агресивност, безсмислена упоритост, правене на бели и дори бягство от вкъщи.

Малкото бебе куче или коте са прекрасни, те са гальовни, добрички и ни обичат безкрайно… Поне 4-8 месеца, защото при котките и кучетата преминаването от бебешка към зряла възраст в повечето случаи се осъществява още преди навършването на една година (при някои породи, но не много - до две години). Тогава малкото сладко бебе коте или куче може и да се превърне в същински звяр. Това е съвсем нормално и не бива да правите прибързани изводи за „ужасния му характер“, а просто да изчакате.

Маркиране на територия

Именно това е периодът, когато започват да се проявява прословутото маркиране на територия. Мъжките кучета започват вече да вдигат лапа и да пишкат на всяко второ дърво. Колкото и това да ви забавя разходката, всъщност е необходимо за домашния любимец, защото той има нужда от това – да покаже къде е негова територия. Лошото е, че понякога го правят и вкъщи, особено, когато са по-малки и когато има някаква сериозна промяна в живота или в дома им.

Макар и не толкова явно, но котараците също маркират територия. Те оставят по малки струйки на стратегически места в къщата – достатъчно, че ви ви подлудят. Това става най-често, когато в дома има друго домашно животно, нова котка, когато сте на ново място или сте променили обичайното място на котешката тоалетна. Дори може причината да е просто нова котка в квартала. Така че вместо да викате и да наказвате, трябва да намерите причината и да подходите спрямо нея. Не се ядосвайте, а разберете, че животните го правят, защото имат нужда от увереност – дайте им я и ще разрешите проблема.

Бягство от вкъщи

Именно с достигане на полова зрялост се наблюдават и първите опити за бягство. Това стресира много стопани. Тези, които имат женски – се оплакват от множеството мъжки, които ги следват навсякъде, а тези, които имат мъжки – че те вечно се опитват да се измъкнат. Но това е съвсем естествен процес и просто показва, че кучето и котката ви се развиват нормално. Не е нужно това да ви ядосва, защото те не ви правят напук и не показват непокорство, а просто си търсят партньор. Какво по-естествено от това?

Непокорство

Малките и сладки животни изведнъж стават независими и самостоятелни – това може да изнерви собствениците. Тук е точно като с децата. Възрастните трудно приемат факта, че подрастващите вече могат да се оправят сами, че нямат нужда непрекъснато от тях и че вече имат чувства и към други. Същото е с домашните любимци – те просто порастват и имат нужда да са независими. Дължите им го, защото в противен случай вие ги превръщате не в домашни любимци, а в кукли на каишка. Това не означава да им позволявате всичко, разбира се, напротив – правилата, които сте установили, трябва да продължат да се спазват стриктно, но стриктно не означава с крясъци, а с упоритост и спокойствие.

Имайте предвид!

Много стопани избират да стерилизират своите любимци. Според специалистите кастрацията не просто им спестява всякакво крайно поведение, но също така и намалява риска от развитие на множество заболявания. Други обаче категорично я отричат, защото смятат, че тя крие прекалено много рискове и лишава кучетата и котките от естествената им жизненост и пълноценен живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X