Напишете дума/думи за търсене

Как да храним бременната котка

Хранителният режим на бременна котка е определяща за здравословното развитие на плода на нейните котенца. Много е важно да се храни правилно бременна котка, за да се избегне излагането на риска на здравето й преди, по време и след раждането.
Бременната котка трябва да се храни с богата на протеини диета. В допълнение към поддържането на здраве, тялото й трябва да получи необходимите хранителни вещества, за да може котенцата й да се развият правилно. От хранителна гледна точка това означава, че трябва да я храните с повече калории, за да позволите на тялото й да произвежда енергия.

Въпреки това този прием на калории трябва да се състои от основни хранителни вещества. Не е добра идея да храните бременна котка с излишни въглехидрати. Те основно ще произвеждат захар, а не хранителните вещества, от които тя и нейните котенца се нуждаят.
Допълнителните калории трябва да идват главно от животински протеинови източници. Например говеждо, пилешко, карантия, морски дарове, яйца, млечни продукти. Трябва да увеличите и дневния й прием на калций, тъй като този минерал е жизненоважен за развитието на плода.

За разлика от бременните кучета, бременните котки имат затруднения да поддържат процент на телесни мазнини около 25%. Това е нивото, което позволява производството на кърма с достатъчно хранителни вещества. Ето защо, докато е бременна, диетата й трябва да бъде по-богата на здравословни мазнини, за да я подготви за кърмене.

Кой е най-добрият начин за хранене на бременна котка?
Най-безопасният начин да задоволите хранителните нужди на вашата котка е да й предложите котешка храна за котенца. Тези балансирани котешки храни предлагат правилното съотношение на всички основни хранителни вещества за бременната котка и нейните малки.


Освен това няма риск за бебетата, ако ядат котешката храна от купата на майка си. Това е от съществено значение по време на периода на отбиване, когато котенцата се подготвят да се откажат от майчиното мляко и да ядат твърда храна.

Ако решите да нахраните бременна котка с котешка храна, не забравяйте винаги да избирате такава с отлично качество. Премиум котешката храна съдържа висококачествени и лесно смилаеми дехидратирани меса, които се усвояват добре от организма.

От друга страна, нискокачествената котешка храна е вредна за домашните любимци, особено за котенцата и бременните котки. Повечето от тях са с ниско съдържание на животински протеини и високо съдържание на зърнени храни, като царевица, ориз или соя, което може да доведе до лошо хранене и много стомашни проблеми, като излишни газове.

Колко трябва да яде бременната котка?

Апетитът й се увеличава по време на бременност, за да отговори на хранителните нужди на организма си. След раждането вероятно ще забележите, че апетитът й постепенно намалява, докато в крайна сметка се нормализира.
Затова трябва да приложите някои трикове на практика, за да нахраните бременната котка. Трябва да има на разположение котешката храна през целия ден, за да може да яде, когато пожелае.

Редовните ветеринарни прегледи ще бъдат от съществено значение за контролиране на наддаването на тегло на котката. Освен това е от съществено значение да се провери адекватният растеж на котенцата, които са в корема на бременната котка.


Телесното тегло на бременната котка

От съществено значение е да контролирате теглото на котката през цялата бременност. Също така е важно женската да има здравословно тегло, преди да забременее.
Недохранването и наднорменото тегло могат да доведат до много усложнения по време на бременност и по време на раждането. Следователно трябва да храните котката си балансирано през целия й живот.

Освен това е изключително важно да осигурите адекватно превантивно лекарство, независимо от възрастта или породата на вашата котка. Това е така, защото различни заболявания и малформации могат да бъдат причинени от състояния, които котката предава на своите котенца.
Що се отнася до здравето на вашата котка, трябва да наблюдавате графика за ваксинация и календара за обезпаразитяване и да я водите на ветеринар за преглед на всеки шест месеца.

Наръчник за собственици на котки

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X