Напишете дума/думи за търсене

Заекът - различният домашен любимец

Прекрасно е да имаш зайче вкъщи, едно пухкаво същество, което да гушкаш и галиш по меката козинка. Но истината е, че заекът е живо същество и невинаги иска да бъде вечно мачкан и гушкан, и понякога иска да ви го каже… но не може с думи, затова ви го показва по свой начин. Какво друго означават различните му поведения?

Когато удря с лапичка

Дори и миловидно същество като заека може да стане агресивно и да почне да удря с лапички по пода. Това е явен признак, че е недоволен от нещо. Обърнете внимание кога се случва това – когато се опитвате да го галите, да го решите или да го изваждате от мястото, където се е свил. Това е ясен знак, че поведението ви не му харесва и трябва да го оставите на мира. Удрянето с лапички може да е отговор и на силен шум, защото зайците са чувствителни и това е техния начин да проявят, че са стресирани.

Когато се съпротивлява

Винаги, когато го вземете в ръце, за да го гушкате, той се съпротивлява дори с риск да падне на земята и да се нарани. Не си мислете, че не ви харесва или че ласките ви са му неприятни. Истината е, че зайците имат страх от височини и да го вземете от сигурната му клетка и го вдигнете на ръце, така далеч от земята, за него е истински стрес. Освен това имайте предвид, че в дивия свят, зайците често стават жертви на големи животни или грабливи птици, които ги нападат отгоре, така че на тях им е заложено да се боят от всичко, идващо над тях. Затова просто променете техниката на взимане и галене. Първо се наведете отстрани на него, после бавно поставете ръка на пода на клетката му и го оставете той да се доближи и когато го взимате, не го вдигайте рязко нагоре, а по възможност настрани към себе си и го поставяйте на коленете си, за да има заекът усещането, че е на стабилна повърхност.

Когато пишка навсякъде

В момента, в който го извадите от клетката му, той започва да подскача из апартамента и да пишка навсякъде. Не, не се опитва да ви ядоса и няма смисъл да се гневите. Истината е, че и зайците просто маркират своята територия. Извън своето собствено пространство, той се чувства несигурен и затова бърза да направи територия своя. Особено, ако в дома си имате други животни като куче или котка, заекът неминуемо ще иска да заличи тяхната миризма и да наложи своята.

Когато гризе всичко

Извадите ли го навън, започва да гризе всичко наред – кабели, масата, килима. Истината е, че не го прави за да изрази недоволство, просто за него това е начин за забавление, а също така и за чесане на зъбите, защото резците при зайците са без корен и растат постоянно. Затова вашият домашен любимец трябва постоянно да гризе нещо. Вместо да му се сърдите, просто му осигурете винаги някаква подходяща играчка или храна за тази цел.

Когато яде собствените си изпражнения

Истината е, че това е често срещан феномен при зайците и не бива да ви притеснява. Ако яде прясно изхвърлените изпражнения, това означава, че просто си набавя допълни витамини и минерали, които не е успял да усвои. Но ако започне да яде и вече изсъхнали и стари изпражнения, това вече може да е знак, че или е недохранен или е под стрес и тогава е необходимо да се консултирате със специалист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X