Напишете дума/думи за търсене

10 техники и съвет на психолог за намаляване на тревожността

Тревожността е трудна за управление. Може да се появи във всеки момент, без причина, да ни удари безжалостно.
Няма доказан и универсално приложим алгоритъм за намаляване на тревожността при човек с такова разстройство. С две думи, всеки е принуден да търси своя собствена комбинация от намаляване на тревожността и избавяне от паническите атаки.
Как да се справим с безпокойството?

1. Дишайте балансирано
Дължината на вдишването трябва да е равна на дължина на издишването. Това балансира симпатиковата и парасимпатиковата нервна система. Когато се тревожите, везните обикновено се накланят към първата. Вдишайте, броейки наум 1-2-3, задръжте дъха си за няколко секунди, издишайте, броейки отново 1-2-3.

2. Забавете дишането

Задръжте и дишайте. По-тихо от водата, от шума на тревата. Забавянето на дишането ще ви помогне да се справите със сърцебиенето. Бавното дишане дава на мозъка команда, че трябва да се успокои.

3. Признайте безпокойството
Пристъпите на безпокойство почти винаги са следствие от собственото ни раздуване на проблема до невъобразими размери. Само ни се струва, че сме болни, че сега ще се срутим на земята и ще умрем от неизлечима болест. Просто помислете, когато го изпитате: „Това не е бедствие - това е просто безпокойство“.

4. Затворете очи
Отворете съзнанието си. Тревожността е следствие от стрес и претоварване с информация. Понякога е достатъчно да затворите очи, за да намалите интензивността на безпокойството. Спрете хаоса.

5. Осъзнайте момента
Обърнете внимание на случващото се навън, но най-важното е какво имате във вас. Запознайте тялото си, намерете едно неутрално усещане сред напрежението. Бъдете наясно с усещането, когато върховете на пръстите на краката ви докосват пода.

6. Котва
Изберете даден елемент и се фокусирайте върху него. Моля, опишете го възможно най-подробно. Форма, цвят, усещане, местоположение в пространството.

7. Отпуснете се! Овладейте мускулната релаксация без атаки на тревожност
С увеличаване на тревожното състояние започнете да отпускате различни части на тялото си една по една, като последователно се напрягате и освобождавате напрежението в тях.

8. Представете си спокойно място
Всеки от нас има място, където се чувства спокоен и щастлив. Където в безопасност. Морски бряг, птиче гнездо, дърво в градината на баба, сепаре в местна кръчма, прегръдка от любим човек. Просто отидете там.

9. Излезте навън
Облечете се и излезте на разходка. Нуждаете се от бързо и ритмично ходене. Неравен терен. Отидете на танци. Ходете, не сядайте. Разговаряйте с приятелите си.

10. Вдишайте лавандула
Обонянието е най-мощният защитен механизъм. Носете със себе си бутилка етерично масло от лавандула. Вдишайте го в случаи на тревога. Тревожността ще отшуми. Мозъкът реагира най-бързо на миризми.
Комбинирайте, променете, добавете, извадете - използвайте тези 10 начина за намаляване на безпокойството и ще бъдете щастливи - доверете се и изпробвайте!

Съвет на психолога за намаляване на тревожността: яж, моли се, обичай

Тревожността е хаос. За да премахнете безпокойството, трябва да го рационализирате. Задайте ритъма с реч или молитва, повторяйте този стих като мантра:

Александър разказа

Паниката не е завинаги
Искам да му повярвам
Искам да проверя себе си

Обмислете всяка дума, преминете към ритъма на текста. Създайте свой собствен мантра ритъм.

Болести, причинени от тревожност

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X